Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Yuri Honing Wired Paradise  - 'Temptation'

Yuri Honing Wired Paradise - 'Temptation' (Jazz In Motion/Challenge, 2006) ****

Dit, ook wat lay-out betreft, schitterend klinkende dubbelalbum van de nieuwe groep van Yuri Honing heet 'Wired Paradise' en klinkt mystiek. Dit wordt mogelijk veroorzaakt doordat er waarschijnlijk weinig grenzen lijken afgesproken te zijn. Het album biedt eigenlijk heel raadselachtige muziek, vol met bijzondere invloeden, die alle vier de musici ongetwijfeld opgedaan zullen hebben tijdens hun optredens in verre oorden. Vier musici met eigen opvattingen over hoe muziek gemaakt moet worden, blijken samen zeer goed in staat om toch één verhaal te vertellen.

Leider en naamgever van Yuri Honing Wired Paradise is natuurlijk Honing, die deze keer behalve tenor- ook sopraansaxofoon speelt. Hij wordt als één van de belangrijke ver-tegenwoordigers van de Europese jazzscene beschouwd. Twee andere musici van deze groep behoorden al tot het voorgaande succesvolle Yuri Honing Trio. Het zijn bassist Tony Overwater en drummer Joost Lijbaart. Op aandringen van Honing (volgens de verhalen) bespeelt Overwater op dit album de basgitaar (behalve in het slotstuk 'Tehran', waarin hij op contrabas te horen is) en voegt hiermee een extra dimensie toe aan zijn al enorm gepassioneerde spel. Lijbaart speelt afwisselend subtiel en uitbundig en 'ritselt' er op zijn drumstel - alert naar zijn medemusici luisterend - driftig op los. Bijzonder is ook dat gitarist Frank Möbus aan de groep is toegevoegd. Deze origineel spelende Duitse gitarist draagt er sterk mede toe bij dat het klankbeeld van deze groep versterkt wordt.

De ontdekkingsreis die dit album eigenlijk is, voert de luisteraar langs negen nummers, die door de bijzondere manier van samenspelen van de vier musici elk een mooie eigen sound blijken op te leveren. Het luisteren naar dit album verveeld geen moment. Sterker nog, de luisteraar wordt van het begin tot het eind in zijn/haar aandachtige greep gehouden. Het levert een geslaagd en erg spannend resultaat op.

(Rolf Polak, 16.2.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.