Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Rob Agerbeek- 'Home Run'

Rob Agerbeek Quintet - 'Home Run' (Blue Jack Jazz Records, 2005) ****

Een cd waar je een blij gevoel van krijgt! Ter gelegenheid van het feit dat Rob Agerbeek zijn 50-jarige jubileum als musicus viert, heeft Blue Jack Records in het kader van de serie Collectors Edition deze nieuwe cd uitgebracht. 'Home Run' bevat zeven tracks, waarvan zes zijn geschreven door de jubilaris. De opnamen zijn van juli 1971 en werden opgenomen in de Baarnse studio van deze grootse pianist. Hij leidt hier een kwintet bestaande uit Willem Reinen (flugelhorn), tenorsaxofonist, fluitist en baritonebespeler Dick Vennik, basgitarist Frank Noya (alleen in het nummer 'The Chair Dance'), contra-bassist Rob Langereis en drummer Eric Ineke. Kortom, een bezetting die staat als een huis en uiterst geïnspireerd aan het werk is.

Het openingsstuk 'Mamacita' van Joe Henderson neemt de luisteraar meteen op sleep-touw en het aanstekelijke thema wordt, via misschien wat geëffende beboppaden, uitgewerkt. Maar dit album verveelt geen moment, mede door de ondersteuning van de zeer bedreven ritmesectie. Het is inderdaad of je met deze plaat 'Home Run' vertrouwd thuiskomt, temeer dit album weinig muzikale verrassingen bevat en ook opgenomen zou kunnen zijn in de jaren vijftig of zestig. Alle musici en zeker ook de blazers hebben natuurlijk, net als Rob, hun reputatie gedurende vele jaren waargemaakt.

Wie kan in de hedendaagse jazzscene terugblikken op een muzikale carrière van maar liefst vijftig jaar? Nou, bijvoorbeeld deze Rob Agerbeek dus, die op dit album opnieuw lekker funky en met veel soul speelt. Hij speelt werkelijk als een jonge hond en doet dat eigenlijk al sinds hij in 1956 als boogie-woogie pianist begon. In de snelle nummers, maar ook in ballads, zoals 'Little Miss Dee' met Dick Vennik op dwarsfluit, weet Rob schitterend te excelleren en dat gaat zo maar door in alle overige stukken, die dus allemaal van Rob afkomstig zijn. Een heerlijke plaat, recht voor zijn raap gespeeld.

Labels:

(Rolf Polak, 5.2.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.