Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Rein de Graaff – 'Confirmation' (Timeless, 2005) ****

Pianist Rein de Graaff, die al sinds jaar en dag prominente Amerikaanse jazzsolisten (veelal saxofonisten uit de post-bebop hoek) naar Nederland haalt en met zijn trio begeleidt, is wederom in zijn muziekarchief gedoken om een compilatie op het Timeless-label uit te brengen.

In het overbekende 'All The Things You Are' etaleren drie tenoristen – Pete Christlieb (een studioveteraan uit Los Angeles), ons aller Toon Roos en Texas tenor David 'Fat-head' Newman – hun uiterst capabele en inspirerende soli. Relaxed en ontspannen, zonder enige zweem van rivaliteit. In de ballad 'Easy Living', die door tenorist Billy Mitchell sober en met een masculien geluid wordt vertolkt, valt het vederlichte en swingende drummen van John Engels op. Sjoerd Dijkhuizen (eveneens op tenorsax) soleert in 'Out Of Nowhere' niet echt spannend; daarentegen behoort de solo van Rein
de Graaf tot zijn betere op deze cd.

De hoofdrollen in een wervelend swingend 'Confirmation' zijn weggelegd voor drummer Eric Ineke en de onvolprezen baritonsaxofonist Cecil Payne. Op het enigszins log aan-doende instrument blaast Payne in dit snelle nummer een geïnspireerde en gearticuleerde solo. Altist Benny Carter speelt een soepele solo in zijn eigen specifieke rapsodische stijl in 'There's No Greater Love'. De ritmesectie, met John Engels en de vorig jaar overleden bassist Niels-Henning Orsted Pedersen, swingt enorm. Op die groove levert pianist de Graaff een inspirerende solo af.

Naast al het saxgeweld op de cd is er een feature voor zangeres Etta Jones in de ballad 'A Ghost Of A Chance'. Zij wordt hierin bijgestaan door nog zo'n saxfenomeen: Houston Person. Hij beperkt zich uitsluitend tot relevante aanvullingen op de bluesy zang van Jones. Het sluitstuk van deze gevarieerde compilatie is een opname uit 1975 met de befaamde virtuoze tenorist Johnny Griffin. In de uptempo 'Music Inn Blues' krijgt Griffin de gelegenheid in een niet gering aantal chorussen rigoreus uit te pakken. Hij wordt daarbij opgejut door een fel attaquerende Art Taylor, die het slagwerk met felle crossfills geselt.

Deze tweede compilatie (de eerste, 'Now’s The Time', verscheen enige jaren terug ter gelegenheid van de Graaffs zestigste verjaardag) geeft een goed overzicht van Rein de Graaffs muzikale spectrum.

Labels:

(Jacques Los, 28.2.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.