Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


John Engels & Harry Emmery - 'Sparkling Encounter'

John Engels & Harry Emmery - 'Sparkling Encounter' (Blue Jack Jazz, 2005) ****

Wat is deze cd een schot in de roos! Ter gelegenheid van John Engels' zeventigste verjaardag is door de platenmaatschappij in de serie 'Delightful Duets' een derde editie uitgebracht. Het betreffen maar liefst veertien tracks die in augustus 2005 in de studio werden opgenomen door deze grootse drummer en bassist Harry Emmery. Je zou in eerste instantie denken dat de combinatie tussen drums en bas wat aan de steriele kant zou kunnen zijn, maar het blijkt juist een uitstekende combinatie om beide solisten op hun instrumenten optimaal tot hun recht te laten komen.

'Sparkling Encounter' vormt een waar eerbetoon aan deze Engels, die zo ontzettend veel voor de Nederlandse jazz betekent. Geboren in een muzikaal gezin in Groningen, is John Engels vooral in eerste instantie bekend geworden door zijn 10 jaar durende deelname aan Cees Slingers Diamond Five, met onder andere hun begeleidend werk van Stan Getz, Phil Woods en vele andere grote namen die allemaal in hun eigen jazzclub, de Sherezade in Amsterdam, kwamen spelen. Maar natuurlijk is hij ook bekend van zijn jarenlange werk met Louis van Dijk en als lid van het Piet Noordijk Quintet.

De gekozen nummers vormen een evenwichtige mix tussen eigen werk en dat van anderen. De luisteraar wordt al direct gepakt met een aanstekelijke openingstune en dat gaat zo 45 minuten door. Het samenspel met bassist Harry Emmery is van een grote schoonheid en intensiteit. Soms explosief en dan weer ingetogen spelend, weten zij de luisteraar mee te nemen op een veelzijdige muzikale tocht, die geen moment verveelt. Een prachtig sfeervol en spannend album.

(Rolf Polak, 17.2.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.