Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Eric Alexander/Vincent Herring – 'The Battle' (High Note, 2005) ****

'Blues Up and Down', een vroeger Ammons/Stitt-vehikel is voor de saxburners Eric Alexander (tenorsax) en Vincent Herring (altsax) de aftrap voor een hemeltergende battle of the saxes. Het gaat er direct al fris, stevig en hard tegenaan. In een fiks tempo knetteren de heren door het bluesschema, outside en inside en met een zeer swingend support van de ritmesectie: pianist Mike LeDonne, bassist John Webber en drummer Carl Allen. Na de voortreffelijke soli van beide saxofonisten en pianist LeDonne wordt het nummer afgesloten met een aantal spannende 12 en 4 maten chase chorussen.

In Wes Montgomery's funky 'Road Song' is Herrings altsolo relaxed en erg soulful. En fraaier dan Alexanders obligate improvisatie. Ook in 'Firm Roots', een up-tempo nummer van de hand van Cedar Walton, maakt Herring indruk met een emotievolle, vingervlugge solo. Het betekent echter geenszins dat de solocapaciteiten van tenorist Alexander beduidend onder het niveau van Herring zijn. Alexander is eveneens een hardboiled blazer en produceert hier een ferme, geïnspireerde solo.

Na Carl Allens swingende blues 'Ritual Dance' volgt in medium tempo 'Shirley’s Song', waarin toch blijkt dat Herring meer muzikaal potentie heeft dan zijn opponent Alexander. Herrings solo is passievol en zijn improvisatielijnen zijn erg melodieus. Zijn toonvorming, zeker in dit nummer, is vol en warm. Na hoofdzakelijk up-tempo en swingende nummers is LeDonne's 'Shirley’s Song' een aangenaam, welluidend en melodieus rustpunt. De cd wordt afgesloten met wederom een furieus up-tempo nummer: 'Eleven Years', eveneens van LeDonne. Vooral de tenorist gaat hier tekeer; hij kent geen technische beperkingen op zijn instrument.

Terecht vermeldt de hoestekst: 'In this competition everybody wins. Especially the listener'. Zo is het maar net.

(Jacques Los, 7.2.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.