Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Copenhagen Art Ensemble - 'Don’t Mention The War' (Challenge/Stunt, 2005)

Als je in de cd-zaak bij de afdeling jazz staat en je ziet de hoes van deze 'Don’t Mention The War', dan denk je een klassieke schijf in handen te hebben. Een 18e eeuws strijd-toneel (de oorlog dus) siert het hoesje. Geen gekke keus, want het Copenhagen Art Ensemble bestrijkt beide muziekstijlen: (klassiek) gecomponeerd en jazz. De laatste dan echter alleen in de meest vrije vorm.

Liefhebbers van free jazz uit de jaren zestig en zeventig vinden er alles van hun gading op terug. Je hoort vet aangezette Coltrane-licks, het onbeteugelde krachtpatserswerk van Frank Wright, de orkestrale stormen van Sun Ra en de volstrekt doorgetripte tempi van de Instant Composers Pool.

Het Copenhagen Art Ensemble, de naam zegt het al een beetje, tracht muziek te maken uit het oogpunt van kunst. Dat is hier duidelijk het geval; het veertienkoppige ensemble doet geen enkele concessie aan smaak of gemene deler. Het orkest maakt muziek zoals het zich dat goeddunkt. Daarmee is 'Don’t Mention The War' geen publieksproduct, wel een schijf waar het vakmanschap vanaf spat. Alles in vliegende vaart en uiterst rond-borstig gebracht.

Deze recensie verscheen eerder in het Brabants Dagblad.

(Rinus van der Heijden, 11.2.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.