Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Zapp String Quartet - 'Passaggio' (LopLop, 2005) ****

We moeten ze koesteren, want ze zijn zeldzaam: strijkkwartetten zoals Zapp, die zich bewegen in het veld van de geïmproviseerde muziek. Voor deze cd heeft men een aantal bevriende musici gevraagd maatwerk voor dit kwartet te schrijven. Arend Niks, Ernst Reijseger, Martin Fondse, Guus Janssen en anderen, maar ook Zappers Oene van Geel en Jasper LeClerq tekenden voor de composities op deze cd; wie deze heren kent weet waartoe zij in staat zijn. Naast het aandeel gecomponeerde muziek is er ook ruimte voor improvisaties.

Zoals bovenstaande opsomming van namen al doet vermoeden is er veel diversiteit te genieten. Bindmiddel blijft natuurlijk de homogene Zapp-sound van Oene van Geel (alt-viool), Jasper LeClerq en Friedmar Hitzer (viool) en Emile Visser (cello) met hun aan-sprekende, speelse en enthousiaste spel. Complexe composities of ritmes blijven trans-parant en toegankelijk en ook de humor in hun interactieve spel is nooit ver weg. Dit strijkkwartet moet - zoals in het verleden ook het vermaarde Kronos strijkkwartet al presteerde - in staat worden geacht nieuw publiek aan te boren en te winnen voor het jazzidioom en misschien ook wel vice versa. Want ware schoonheid laat zich niet etiket-teren of in hokjes stoppen. Klassiek, jazz, wereldmuziek en wat er nog allemaal aan classificaties in het verschiet liggen, alles wordt lariekoek op het moment dat muziek je raakt. Daar gaat het tenslotte om en daarvan is hier sprake.

Onlangs speelde Zapp dit repertoire
live in het Bergen op Zoomse jazzcafé Pol's Place For Jazz, waar het publiek waar kreeg voor hun gratis entree. Een sprankelend concert met zichtbaar speelplezier, steeds spannend en met veel alerte interacties. Zeldzame momenten die alleen tijdens live-optredens plaatsvinden, zoals een gesprongen snaar van LeClerq in het titelstuk 'Passaggio' (een weemoedige compositie van Reijseger), waarvan de reparatie ervan gereed was zodat hij in de fade-out nog net de slotnoot haalde, alsof het een perfect getimede act betrof! Of het programmastuk 'Compa Nanzi' (Antilliaans) of 'B’Anansi' (Surinaams) van Randal Corsen, dat verhaalt over de slimme, brutale spin en zijn kattenkwaad, uit een Antilliaans verhaal, met een grappige scat. En 'La Garçonne', een compositie van bassist Daniel Lehmann, waarin deze blijk geeft van zijn waardering voor Shostakovich. Diens aangrijpende strijkkwartetten staan op mijn cd-lijstje 'klassiek' voor dat denkbeeldige onbewoonde eiland.

Vanwege de toekenning van de prestigieuze Kersjesprijs aan dit bijzondere strijkkwartet is er de komende tijd vast gelegenheid om hen met het repertoire van 'Passaggio' te beluisteren.

Meer weten?
 • De website van Zapp Strijkkwartet.
 • De Take Tens van Oene van Geel, Emile Visser en Jasper le Clercq.
 • De concertagenda van deze website.

  (Cees van de Ven, 24.1.06) - - [naar boven]


  Lees verder in het archief...


 • Menupagina's:

  Redactieadres:

  Hoekstraat 1 B17
  3910 Neerpelt
  België
  (0032) 11747180
  (0032) 498788554

  Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
  Mail de redactie.