Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Travelling Light Piano Trio - 'Terra Firma' (TryTone, 2005)

Vreemd beeld, als je het cd-boekje openklapt en drie pianisten naast elkaar gezeten, op de rug gezien aan het werk ziet. Toch is dit plaatje hét wezen van deze bijzondere cd, omdat de twaalf stukken worden vertolkt door drie pianisten: Albert van Veenendaal, Niko Langenhuijsen en Jozef Dumoulin. Ze vullen respectievelijk het linker stereokanaal, het middelste en het rechter.

Er is duidelijk te horen hoe je ook met piano's ver kunt gaan in vrije improvisaties. Daar moet je dan wel het juiste thematische materiaal voor hebben, maar dat is met zo'n uiteenlopend werk als dat van Van Veenendaal, Langenhuijsen, Hasebos, Tsilogiannis, Dumoulin, Wieringa en Oene van Geel, ruim voorhanden. De laatste is overigens violist
en dat hoor je in zijn compositorische aanpak op deze cd zeker terug.

Maar wat vooral beklijft is het groepsgeluid van de uitvoerenden. Hoewel het individua-lisme hoogtij viert, is het verrassend te horen hoe de zoektocht naar een gemeenschap-pelijk geluid zulk prachtig resultaat opleverde. Individualisme en samenspraak, het lijken twee tegengestelden. Niet dus bij dit Travelling Light Piano Trio.

Deze recensie verscheen eerder in het Brabants Dagblad.

(Rinus van der Heijden, 19.1.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.