Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Tony Lakatos/Johannes Enders – 'The Tough Tenors' (Jazz4ever, 2001) ****

In vroegere tijden zijn er reeds op de langspeelplaat veel tenorsaxduels geregistreerd. Wie kent ze niet: Dexter Gordon & Wardell Gray, Dexter Gordon & Johnny Griffin, Gene Ammons & Sonny Stitt, James Clay & David Fathead Newman, John Coltrane & Sonny Rollins in 'Tenor Madness' en recent onze eigen Hollandse Tough Tenors, Hans Dulfer & Boris van der Lek. Onlangs, op 16 december 2001, vochten in de Frankfurter Jazzkeller twee prominente Europese saxofonisten – Tony Lakatos en Johannes Enders – een tenorenduel uit, alhoewel Lakatos ook de sopraansax uit de koffer heeft gepakt.

Reeds in het openingsnummer – Kenny Barrons 'Voyage' – pakken de beide tenoristen rigoureus uit. De eerste solist, met het donkere geluid, is Lakatos. Zijn solo is enigszins conservatiever dan die van Enders, die zijn wat schrale geluid compenseert met heden-daagse out-of-tune improvisaties. In 'Time Tunnel', een compositie van Enders, hanteert Lakatos de sopraansax. In het latin-georiënteerde nummer demonstreert Enders schat-plichtig te zijn aan de oervader van het hedendaagse saxofoonspel, John Coltrane. Pianist Farao speelt percussief, maar ook mooie technisch melodische lijnen...

In de snelle klassieker 'Cherokee' etaleren beide saxofonisten hun hoogstaande techni-sche mogelijkheden. Het blijkt dat de wat robuuster blazende Lakatos qua techniek een lichte voorsprong heeft op zijn bijna 10 jaar jongere 'concurrent'. Na een swingende turbulente pianosolo blazen de twee tenoren een opwindend twee chorussen durende a-capella solo. Monks 'I Mean You' is de bruisende uitsmijter van deze no nonsens 'Tough Tenors'-cd. Twee post-Coltrane saxofonisten die hun muzikale krachten meten. Een cd voor de rietenliefhebbers en anderszins jazz-geïnteresseerden.

(Jacques Los, 31.1.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.