Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
'Artvark - The Jazz Saxophone Quartet' (Maxanter Records, 2005) ****

Sinds 2004 zijn de heren van het Artvark Saxophone Quartet in relatieve stilte aan het repeteren en opzetten van het repertoire. Inmiddels zijn ze met enkele
optredens en het uitbrengen van deze cd 'uit de kast gekomen'. Het resultaat is verbluffend: een goed op elkaar ingespeeld kwartet en een welhaast uitsluitend origineel eigen repertoire. Het kwartet bestaat uit: Rolf Delfos op sopraan- en altsax, Bart Wirtz op altsax, Mete Erker op tenorsax en Peter Broekhuizen op baritonsax. Dat zijn niet de minsten van de Nederlandse saxofonisten.

In 'Funky Earthpig' van Delfos speelt Erker een ruige bluesy solo, ondersteund door de stuwende baritonsax-groove van Broekhuizen. De lead-alt en solo van Delfos in 'Morning Waltz' klinkt vol en geïnspireerd. Het is een prachtige ballad met fraaie harmonische sax-partijen. In Rolf Delfos' 'Romantic Meatball' is de hoofdrol weggelegd voor een, met een mooie toonvorming, relaxed solerende Mete Erker. In het snelle en strak gespeelde 'Petit Ballon' wordt pittig en virtuoos door Delfos gesoleerd door Delfos. Jeroen van Vliets 'Dreamland', door Mete Erker gearrangeerd, is een lamento waarin de robuuste hoofdrol vertolkt wordt door baritonsaxofonist Peter Broekhuizen. De afsluitende 'Wedding Song Suite' van Abdullah Ibrahim wordt na het gedragen eerste deel swingend en feestelijk afgesloten met een Rollins-like solo van Erker.

Zo staat deze cd vol met verrassende composities, navenante soli en prachtig uitge-schreven harmonieuze orkestraties. Het Artvark kwartet put zijn inspiratie uit de jazz-traditie: de saxofoonsecties van de big bands van Ellington, Herman, Basie en de 'grote' saxofonisten Parker, Rollins, Coltrane en Shepp. Het kwartet is een aanwinst in het spectrum van de vele topgroepen die de Nederlandse jazzwereld rijk is.

(Jacques Los, 27.11.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgi├ź
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.