Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Paquito D'Rivera – 'The Jazz Chamber Trio'

Paquito D'Rivera – 'The Jazz Chamber Trio' (Chesky, 2005) ***

De Cubaan Paquito D'Rivera, die onlangs schitterde in de Dizzy Gillespie Memorial Big Band tijdens het Belgische Middelheim Jazzfestival, heeft een zeer respectabele 50-jarige carrière achter de rug. Hij maakte vooral naam in de groep Irakere en vestigde zich vanaf 1980 in New York. Hij speelde sindsdien met McCoy Tyner, Dizzy Gillespie, Claudio Roditi, Arturo Sandoval en Richie Cole en maakte onder eigen naam talloze platen op labels als Columbia, Candid en Chesky.

Op deze Chesky-cd 'The Jazz Chamber Trio' musiceert D'Rivera met cellist Mark Summer en pianist Alon Yavnai. De intentie van dit trio is de intimiteit van kamermuziek, de spontaniteit van de jazz en de ritmiek van Latijns-Amerikaanse muziek te verenigen. In het bijzonder is dat gelukt met elementen van kamer- en Latijns-Amerikaanse muziek.

In nummers als 'Night In Tunesia', 'Kalimba' (een swingend geplukte cellosolo van Mark Summer), 'Five After' en 'Christal' komen de jazzinvloeden wel tot zijn recht en blijkt dat klarinettist/altsaxofonist D'Rivera een uitermate virtuoos improvisator is. Vooral in 'Christal' krijgt hij de ruimte om op een enigszins jazzy manier uit te pakken.

Dit kamertrio bestaat uit drie zeer competente muzikanten die aan het uitgevoerde repertoire subliem vorm kunnen geven. Voor liefhebbers van wereldmuziek en Astor Piazzolla is deze intieme muziek een aanrader. Jazzliefhebbers raad ik aan op zoek te gaan naar Paquito D'Riveras echte (Afro Cuban) jazzplaten.

(Jacques Los, 4.10.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.