Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


How2B - 'How To Be Enlightened In 48 Hours?'

How2B - 'How To Be Enlightened In 48 Hours?' (Dox Records, 2005) ****

Een cd met een opwindende mix van jazz, funk en Indiase traditionele muziek... het is het resultaat van de studiereis die een aantal Nederlandse jazzmuzikanten - onder wie trompettist Michael Varekamp, saxofonist Ben van den Dungen en gitarist Ed Verhoeff - in 2003 maakten naar Bombay. De cd werd deels in India, deels in Nederland opgenomen.

Een dik uur lang wisselen lang uitklinkende bekkens, mysterieuze stereo-effecten, hoekige baslijnen, Rhodes-achtige toetsen, snerpende sitars en borrelende Indiase percussie elkaar af op dit bijzondere album. De maar liefst 13 muzikanten - voornamelijk uit Nederland en India - brengen snelle, nerveuze stukken, maar ook meditatieve momenten, waarmee ze het contrast tussen de gejaagde Westerse en de meer tijdloze Indiase cultuur tegenover elkaar lijken te willen plaatsen.

De combinatie jazz en Indiase muziek en het wat wollige geluid roepen associaties op met de jazz-experimenten van eind jaren zestig (John Coltrane, Pharoah Sanders), maar er zijn genoeg eigentijdse elementen aanwezig, om de muziek hedendaags te noemen. Het meest interessant zijn de nummers waarin de muzikanten zorgvuldig naar een climax toewerken, zoals in het schitterende, ruim 10 minuten durende 'Dhanashree'.

Labels:

(Erno Mijland, 16.10.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.