Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Willie Williams – 'Spirit Willie'

Willie Williams – 'Spirit Willie' (Enja, 1992) ****

Met een kokende ritmesectie achter zich heeft de relatief onbekende tenor- en sopraan-saxofonist Willie Williams een verrassende CD op het Enja-label afgeleverd. Pianist Geoff Keezer (hij debuteerde bij Art Blakey's Jazz Messengers), bassist Christian McBride, toen pas 19 jaar oud, en de young veteran drummer Victor Lewis vormden die ritmesectie.

Williams, die hoofdzakelijk les geeft in New York, heeft in het begin van de jaren tachtig zijn eerste, zeer goed ontvangen album 'House Calls' gemaakt, waarna hij tot in de negentiger jaren niet of nauwelijks in de studio terecht kon. Daarna maakte hij opnamen met Gary Bartz, Charles Fambough en Art Taylor And The Wailers.

Onderhavige cd laat een saxofonist horen die, weliswaar door Coltrane beïnvloed, een energiek, stevig geluid heeft en zeer geïnspireerd en enthousiast straight ahead moderne hardbop speelt. Op bijna elk nummer soleert Williams met een enorme intensiteit, elan en groot technisch vermogen. In zijn eigen compositie 'Figure 10' neemt hij de ruimte om in een snel tempo zijn meesterschap neer te zetten. De jonge McBride soleert eveneens zeer capabel in dit nummer. 'Leapin’ And Weapin’' is een geslaagd en exorbitant duostuk, waarin Lewis en Williams in expressie en virtuositeit niet voor elkaar onder doen.

Het is jammer dat pianist Keezer niet meer soloruimte krijgt dan een enkel chorus in de meeste nummers. Zijn solo's klinken transparant en helder, en hebben in enigermate verwantschap met McCoy Tyners speelwijze. Het laatste nummer, het snelle 'Quittin’ Time', heeft lekkere swingende solo's van Keezer en Williams en is daarmee een voor-treffelijke afsluiter van een evenzo voortreffelijke cd van een ten onrechte tamelijk onbekende rietblazer.

(Jacques Los, 24.9.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.