Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Sun Ra – 'Heliocentric Worlds Vol. 3, The Lost Tapes'

Sun Ra – 'Heliocentric Worlds Vol. 3, The Lost Tapes' (ESP, 2005) ***

In 1965 vond in de RLA Studio in New York een opnamesessie plaats met Sun Ra's Solar Orkestar. Onder de titel 'Heliocentric Worlds Vol. 2' werden op ESP de opnamen uitge-bracht. Na meer dan 35 jaar zijn nu de 'verloren' tapes gevonden en op cd 'Heliocentric Worlds Vol. 3' uitgebracht, weer op het ESP-label. In de zestiger jaren speelde Sun Ra zijn meest geavanceerde muziek. Hij brak toen ook door in Europa en werd één van de leidende en toonaangevende figuren van de free jazz-beweging.

Het eerste nummer 'Intercosmosis' – met 17 minuten het langste stuk van de cd – is een feature voor de rietblazers van het eerste uur: Pat Patrick op baritonsax, John Gilmore op tenorsax en Marshall Allen op altsax. Het is totaal collectieve free improvisation met contemplatieve intervallen waarin Sun Ra vriendelijk op de piano preludeert. 'Mythology Metamorphosis' is een percussieve exploratie van ritme-instrumenten, die door de meeste leden van het Orkestar bespeeld worden. Het Ellingtoniaanse intro in een vaste groove in het titelnummer van de cd wordt halverwege verbroken door lichtvoetig klinkend elek-tronisch vervormd pianospel. 'World Words' lijkt het meest gearrangeerde nummer in een medium tempo. Marshall Allen speelt zowel een verdienstelijke fluit- als altsaxsolo. Trombonist Teddy Nance (?) levert een zeer bescheiden bijdrage en trompettist Walter Miller is de lead-solist in het afsluitende thema.

Het laatste nummer van de cd - die overigens een krappe 36 minuten speeltijd heeft - 'Interplanetary Travelers' is het meest expressieve nummer van deze schijf en wederom een collectieve vrije improvisatie waarbij Gilmore en Allen frenetiek soleren. Een cd uitsluitend voor Sun Ra-liefhebbers en -verzamelaars!

Labels:

(Jacques Los, 10.9.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.