Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Gebhard Ullmann – 'Essencia'

Gebhard Ullmann – 'Essencia' (Between The Lines, 1999) ****

De in 1957 geboren Duitse saxofonist, basklarinettist, fluitist en componist Gebhard Ullmann is reeds op zo'n 30-tal platen/cd's te horen (op labels als Soul Note, Leo Records, Between The Lines en Songline Records), waarvan een substantieel deel als leider. Hij behoort tot de leidende figuren in de Berlijnse hedendaagse jazzscene. Sinds 1993 pendelt hij tussen Berlijn en New York en toert hij worldwide met diverse eigen groepen (zoals Ta Lam Acht en Basement Research) en als sideman met Willem Breuker, Joe Fonda, Herb Robertson, George Schuler, Peter Brötzmann, Han Bennink en Gerry Hemingway.

De cd 'Essencia' is niet zijn meest recente, maar wel een bijzondere omdat hij hier in een triobezetting met piano speelt. Het is de eerste cd, sinds hij met Paul Bley samenspeelde, waarop hij weer met een pianist (Jens Thomas) te horen is. De Portugese bassist Carlos Bica completeert het trio.

Het merendeel van het repertoire op deze cd is instant composed op een drietal com-posities van Bica en Ullmanns 'Gospel' na. De muziek is zeer ingetogen en intens en kan gekarakteriseerd worden als intieme hedendaagse kamerjazz. In 'Pinóquio' is er nog wel sprake van een enigszins emotionele tenorsax-exercitie, maar het blijft toch wel binnen
de 'beschaafde' perken. Vooral door de sublieme toonvorming voldoet de basklarinet het beste in dit – laten we zeggen – muziekgenre. Zonder Ullmanns capaciteiten op de saxen (tenor en sopraan) te kort te willen doen: zijn spel op en beheersing van de lastige basklarinet is fenomenaal.

In 'Essencia Largo' is een indrukwekkende gestreken bassolo van Bica te horen, die over-gaat in een humoristisch 'Chinesisches Gedicht No.3'. Immers, wie van de drie musici beheerst de Chinese taal?! De afsluiting van de cd is een op tenorsax gespeelde ballad – Bica's compositie 'Simple Melody', waarin Ullmann een nostalgische sfeer oproept door een vertolking die geïnspireerd is op het grote warme geluid van de oude meesters Chu Berry, Ben Webster en Paul Gonsalves. Een niet geringe prestatie, hetgeen overigens geldt voor de gehele cd.

Labels:

(Jacques Los, 21.8.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.