Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


David 'Fathead' Newman – 'I Remember Brother Ray'

David 'Fathead' Newman – 'I Remember Brother Ray' (High Note, 2004) ***

Ray Charles' meest bekende nummers 'Hit The Road Jack' en 'Georgia On My Mind' zijn op de nieuwste cd van David Newman niet alleen de eerste twee nummers, maar tegelijk de beste. De cd 'I Remember Brother Ray' bevat een achttal nummers uit het repertoire van Ray Charles.

David Newman heeft vanaf 1954 gedurende een jaar of tien bij Ray Charles gespeeld. Hij was in het orkest de belangrijkste solist en beide heren voelden een warme vriendschap voor elkaar. Newman, een Texas tenorist (bluesy georiënteerd en een vette sound) net als o.a. Willis Jackson, Illinois Jacquet, Jimmy Forrest, Arnett Cobb en Buddy Tate, heeft zijn muzikale scholing in talloze R&B-bands opgedaan voordat hij gecontracteerd werd door Charles. In zijn soli zijn dan ook de bluesinvloeden zeer duidelijk te horen. Hij is echter geen technisch spectaculair blazer. Zijn kracht is het magistrale, warme geluid op de sax. Hij combineert dat met een lazy, relaxte improvisatie-speelwijze en maakt dan gebruik van vooral het midden- en lage register van de saxofoon.

De ritmesectie, bestaande uit John Hicks op piano, John Menagon op bas en Winand Harper op drums, begeleidt subtiel en swingend waardoor een prettige groove ontstaat. Reeds lange tijd voegt Newman vibrafonisten (Cal Tjader, Roy Ayers en Bryan Carrott) aan zijn formaties toe – "a vibraphone has a special sound effect that you get, a warm, mellow-like sound" – en op deze cd is het de voortreffelijk solerende Steve Nelson.

'I Remember Brother Ray' is een goede mainstream-cd, waarbij vooral het warme en grote geluid van tenorist David Newman een genoegen is naar te luisteren.

(Jacques Los, 31.8.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.