Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Alan Skidmore Quintet - 'Once Upon A Time'

Alan Skidmore Quintet – 'Once Upon A Time' (Vocalion, 2005) ****

De Britse saxofonist Alan Skidmore heeft een geweldige staat van dienst achter de rug. Hij is onmiskenbaar één van de belangrijkste saxofonisten van de Engelse hedendaagse jazzscene.

Het album 'Once Upon A Time' stamt uit de hoogtijdagen van de avant-garde jazz; het werd oorspronkelijk uitgebracht in 1969. Skidmore was toen 27 jaar oud en speelde al met o.a. Ronnie Scott, Dave Holland, Chick Corea, Albert Mangelsdorf, John Surman en Mike Westbrook. De plaat is zijn eerste opname onder eigen naam. Het kwintet bestond uit louter Engelse topmusici: trompettist Kenny Wheeler, pianist John Taylor, bassist Harry Miller en drummer Tony Oxley. De groep was zeer succesvol. Ze speelden op het Montreux Jazzfestival en verschenen in een BBC-televisieprogramma.

Op het label Vocalion is de vroegere lp thans heruitgebracht op cd. En terecht. De muziek klinkt na meer dan 30 jaar nog zeer fris en eigentijds. Echt vernieuwend was de muziek toen ook al niet, maar toch al enigszins verwijderd van het clichématige hardbop-idioom en reeds behoorlijk door de free jazz geïnspireerd. Vooral door de polyritmische aanpak van Tony Oxley wordt een zeer eigentijds groepsconcept gecreëerd.

Vanaf het nummer 'Old San Juan' (oorspronkelijk de tweede kant van de plaat) komt dat evident tot uiting, waarbij de solistische prestaties van Skidmore, Wheeler en Taylor van hoog niveau zijn. De twee volgende stukken, 'Free For All' en 'Image', sluiten zonder onderbreking aan, zodat een suite-achtig stuk ontstaat. Het deel - en de naam zegt het al - 'Free For All' is een furieus, enerverend en free sax/drum-duet. De soli en het samenspel van Skidmore en Oxley zijn zeer energiek, krachtig en opwindend.

Al met al een heruitgave van een toenmalige topgroep die nu nog het beluisteren meer dan waard is.

Labels:

(Jacques Los, 16.8.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.