Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Dexter Gordon - 'One Flight Up'

Dexter Gordon - 'One Flight Up' (Blue Note, 1964) ****

Toen Blue Note's producer/fotograaf Francis Wolff op 2 juni 1964 de Parijse CBS studio's binnentrad voor deze sessie, wist hij zich verzekerd van een uitgekiende line-up met de Amerikaanse jazzemigranten Dexter Gordon (tenorsax), Donald Byrd (trompet), Kenny Drew (piano) en Art Taylor (drums), aangevuld met "the very best bass player in all of Europe" (Gordon in de liner notes), de Deen Niels-Henning Ørsted Pedersen. Die middag leverde een uitstekende, relaxte plaat op, die afgaande op deze Rudy Van Gelder-remaster de tand des tijds goed heeft doorstaan.

In Byrds 'Tanya', dat met ruim 18 minuten destijds de gehele eerste kant van de lp vulde, weten de muzikanten de langdradigheid verre van zich te houden. Dit modale nummer, opgebouwd rond een haunting pianofiguur in mineur van Drew dat steeds weer de kop opsteekt, is een perfecte uitvalsbasis voor de uitgebreide solo's van Gordon en Byrd, die beiden niet kiezen voor een muziektechnisch display, maar veeleer de diepte ingaan met spaarzame maar trefzekere noten. Een stop-and-go drumpatroon en unisono geblazen thema bepalen de sfeer in 'Coppin’ The Haven' van Drew. De ballad 'Darn That Dream', met Byrd laying out, krijgt een warmbloedige behandeling van een zich volledig op zijn gemak voelende Gordon. Met een mooi ingehouden begeleiding van Drew cum suis. We kunnen ons voorstellen dat de bonustrack, Gordons 'Kong Neptune', destijds het originele album niet haalde.

Opvallend is hoe gemakkelijk bassist Niels-Henning Ørsted Pedersen (pas 18 jaar oud ten tijde van deze opname!) zich staande houdt tussen deze Amerikaanse jazzgiganten. Hij weet te imponeren met soepel, steady spel en een mooi vol geluid. De blazers, met name Gordon, steken in topvorm. Drews piano klinkt lekker funky en ringing. En Taylors drum-werk is als altijd transparant. Zijn kenmerkende rimshots zorgen voor goed geplaatste accenten.

(Maarten van de Ven, 29.7.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.