Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Ad Colen Quartet - 'Bitter But Sweet'

Ad Colen Quartet – Bitter But Sweet (Sweet Briar Music, 2005) ****

Ad Colen heeft zojuist zijn derde cd als leider uitgebracht. 'Bitter But Sweet' is de titel die geïnterpreteerd kan worden als 'zeer eigentijdse heftige mainstream-muziek'. Dus muziek tussen hardbop en avant-garde. Harmonieus, zeer zeker, schematisch, ook dat, maar met veel ruimte voor geavanceerde out of tune-improvisaties.

De mooie ronde robuuste toon op tenorsax van Colen combineert goed met de compacte begeleiding van de overige leden van het kwartet. Zowel op tenor- als op sopraansax soleert Colen met een bijna ongekend groot gemak en groot technisch vermogen. De improvisaties zijn zeer avontuurlijk en klinken tegelijk zeer melodieus.

Van de negen nummers op deze cd zijn er zes van de hand van Colen. Ook daarin toont hij zijn meesterschap. 'Camiel' is een bijzonder fraaie ballad met ruimte voor een overtuigende bassolo van Erik Robaard. In het Monkiaanse up-tempo nummer 'System Overload' getuigen de solo's van Colen en pianist Rob van Bavel van muzikale inventiviteit en virtuositeit.

Naast de leider zelf speelt ook Van Bavel een zeer prominente en kwalitatieve rol, zowel in de begeleiding als in de solo's. Hij is een begenadigd technicus met een arsenaal aan muzikale ideeën. Jasper van Hulten is een perfect muzikaal luisterende drummer in dit hechte kwartet.

Geen vijf sterren voor deze productie, omdat het inspirerende grensoverschrijdende niveau tijdens het concert op 21 mei jl. in het SJU Jazzpodium op deze schijf net niet wordt gehaald.

Meer weten?
 • Beluister geluidsfragmenten van het album op de website van Ad Colen.

  (Jacques Los, 27.6.05) - - [naar boven]


  Lees verder in het archief...


 • Menupagina's:

  Redactieadres:

  Hoekstraat 1 B17
  3910 Neerpelt
  België
  (0032) 11747180
  (0032) 498788554

  Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
  Mail de redactie.