Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Tony Malaby - 'Sabino'

Tony Malaby – 'Sabino' (Arabesque, 2000) ****

Saxofonist Tony Malaby (Tucson, 1964) is sinds het begin van de jaren negentig een veelgevraagd muzikant in de New Yorkse moderne jazzscene. Hij heeft gespeeld in spraakmakende groepen als Charlie Haden's Liberation Orchestra, Paul Motian's Electronic Bebop Band, Mark Helias' Open Loose en in groepen van o.a. Bobby Previte, Tom Varner, Marty Ehrlich en Kenny Wheeler. In de formatie van Marty Ehrlich speelden eveneens bassist Michael Formanek en drummer Tom Rainey, met wie Malaby langdurig muzikaal heeft samengewerkt.

In 2000 verscheen zijn cd-debuut op het Arabesque-label. Het kwartet bestaat, naast Malaby uit Formanek, Rainey en gitarist Marc Ducret. Het repertoire op de cd is een mix van mainstream en free jazz. Dat levert bijvoorbeeld latin-gestructureerde jazz op en in het derde nummer 'Remolino/Hamza' verregaande onderzoeken in sound en (a)tonaliteit. Het robuuste saxgeluid van Malaby is geïnspireerd op de swingtenoren Chu Berry, Don Byas en Coleman Hawkins, en mengt wonderwel met de avant-gardistische improvisaties en de lamentabele en weemoedige composities. Malaby's sidemen Formanek en Rainey leveren een solide en louter begeleidende bijdrage aan het geheel. Gitarist Marc Ducret daarentegen soleert regelmatig met fantasierijke single-note lijnen, afgewisseld met sober toegepaste elektronische technieken.

Hoogtepunten zijn 'Ajo Comino', een latin-achtig stuk met krachtige free soli van zowel Malaby als Ducret; het al eerder genoemde 'Remolino/Hamza', een collectieve improvisatie die uiteindelijk resulteert in een medium latin groove, waarna het overgaat in een expres-sieve improvisatie van Malaby; een Ayleriaans juichende solo van Malaby in 'Mia' en de prachtig gespeelde ballad 'Love Dogs'.

De NY Times en de Philadelphia City Papers kozen Tony Malaby's debuut-cd in hun top-tien lijst van 2000. Niet ten onrechte dus.

Meer weten?
 • Klik hier voor foto's en een recensie van een concert van het Fred Hersh Trio + 2 met Tony Malaby.

  (Jacques Los, 10.5.05) - - [naar boven]


  Lees verder in het archief...


 • Menupagina's:

  Redactieadres:

  Hoekstraat 1 B17
  3910 Neerpelt
  België
  (0032) 11747180
  (0032) 498788554

  Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
  Mail de redactie.