Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Marc Mommaas - 'Global Motion'

Marc Mommaas – 'Global Motion' (Sunny Side Records, 2003) ****

Marc Mommaas, geboren in Tegelen, is een jong saxtalent die zich in New York gevestigd heeft. Hij heeft er gestudeerd bij David Liebman en Dick Oats. Met behulp van beurzen van de Stichting Podiumkunsten en Prins Bernard Fonds/Anjer Fondsen heeft hij compo-sitie en piano gestudeerd bij Garry Dial.

Zijn tweede cd 'Global Motion' is uitgekomen op Sunny Side Records. Alle composities zijn van de hand van Mommaas. Zijn groep Global Motion bestaat verder uit pianist Nikolaj Hess, bassist John Hebert en drummer Tony Moreno. Gastspeler op deze cd is gitarist/ sitarspeler Rez Abassi.

De muziek is open en melodieus van karakter en doet denken aan Charles Lloyds ECM-exercities. Toch wordt de vrije emotie niet geschuwd, onder meer hoorbaar in het nummer 'Intuition'. Mommaas' saxgeluid is warm en zangerig en zijn soli getuigen van een grote rijkdom aan smaakvolle ideeën en intensiteit.

Het complexe nummer 'African FBI' krijgt een extra dimensie als na het thema in 12/8 Mommaas vrij soleert over de bass groove van John Hebert en Tony Moreno's odoespel. De Deense pianist Nikolaj Hess, die in het eerste nummer van de cd 'One Way Only' al blijk geeft een begaafd improvisator te zijn, soleert ook in dit stuk overtuigend, helder, transparant en met de nodige techniek. De 'Copenhagen Suite', die uit drie delen bestaat, wordt geopend als ballad-duo voor sax en piano, waarbij emotievol door Mommaas en Hess gespeeld wordt. In het middendeel is er ruimte voor een geprononceerde bassolo van John Hebert.

Mommaas (die mij qua geluid en speelwijze sterk doet denken aan Clifford Jordan) heeft met dit sterke kwartet een formidabele cd afgeleverd.

Meer weten?
 • De website van Marc Mommaas, waar je samples van deze cd kunt beluisteren.

  Labels:

  (Jacques Los, 4.5.05) - - [naar boven]


  Lees verder in het archief...


 • Menupagina's:

  Redactieadres:

  Hoekstraat 1 B17
  3910 Neerpelt
  België
  (0032) 11747180
  (0032) 498788554

  Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
  Mail de redactie.