Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Frank Gratkowski Project - 'Loft Exile V'

Frank Gratkowski Project - 'Loft Exile V' (Leo Records, 2004) *****

Het komt niet zo vaak voor dat je in aanraking komt met een perfecte cd, zowel op artistiek als geluidstechnisch gebied. De Duitse rietblazer Frank Gratkowski, die met zijn kwartet reeds een trits uitstekende albums uitbracht, heeft met de dubbel-liveregistratie 'Loft Exile V' - opgenomen tijdens het Moers New Jazz Festival 2003 - nu juist zo'n kunstwerk weten af te leveren.

Ter gelegenheid van zijn 40-jarige verjaardag werd Gratkowski in de gelegenheid gesteld om op Moers de crème de la crème op het gebied van de hedendaagse improvisatoren om zich heen te verzamelen, wat resulteerde in een dubbelkwartet dat naast Gratkowski zelf (altsax, klarinetten) bestaat uit Tobias Delius (sax, klarinet), Herb Robertson (trompet), Wolter Wierbos (trombone), de bassisten Wilbert DeJoode en Dieter Manderscheid en de drummers Gerry Hemingway en Michael Vatcher. Deze laatste vier zijn mooi 'gespliced' in het stereobeeld, zodat hun bijdragen goed te onderscheiden zijn.

Het resultaat heeft bijzonder weinig te maken met eerdere, vergelijkbare settings als Colemans 'Free Jazz' of Coltrane's 'Ascension', maar staat volledig op zichzelf als een fascinerende, eigenzinnige luistertrip vol met verrassende samenklanken en solistische improvisaties. De muziek zuigt de aandacht van de luisteraar welhaast automatisch naar zich toe, en klinkt wonderwel logisch en vanzelfsprekend en tegelijkertijd volledig vrij en wendbaar. De muzikanten lijken elkaar te stimuleren naar ongedachte hoogtes en vergezichten. Noisy, swingend, intens, sfeervol, rustiek, swingend, bluesy... allemaal kwalificaties die van toepassing zijn, maar an sich eigenlijk nog niks zeggen. Daarvoor moet je deze twee cd's gewoon zelf ondergaan.

In het najaar gaat deze bijzondere band op tour. De kans dat ze Nederland aandoen is, zo begrepen wij van Wolter Wierbos, helaas uitermate klein. Dames/heren programmeurs, grijp uw kans nu het nog kan!(?)

Meer weten?
 • De website van Frank Gratkowski.

  (Maarten van de Ven, 24.5.05) - - [naar boven]


  Lees verder in het archief...


 • Menupagina's:

  Redactieadres:

  Hoekstraat 1 B17
  3910 Neerpelt
  België
  (0032) 11747180
  (0032) 498788554

  Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
  Mail de redactie.