Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Jeroen van Vliet & Mete Erker - 'Unseen Land'

Jeroen van Vliet & Mete Erker - 'Unseen Land' (Eigen beheer, 2005) ****

Verwijzend naar improvisatie en niet geschreven vanuit de improvisatie, dat is de basis van een tiental muziekminiaturen gecomponeerd door pianist Jeroen van Vliet en saxo-fonist Mete Erker. Vorig jaar werd het tweetal door kunstschilder Mattie Schilders benaderd een aantal muziekstukken te schrijven ter gelegenheid van zijn 25-jarige jubileum en de daarmee gepaard gaande tentoonstelling in de Documenta-Halle in Kassel, Duitsland. Een prachtig geïllustreerd boek van Mattie Schilders ('Ongekend Land') en de daarmee samenhangende cd 'Unseen Land' zagen als gevolg hiervan het licht.

In eerste instantie besloten Erker en Van Vliet letterlijk temidden van de schilderijen al improviserend tot composities te komen. Na enige tijd werd van dit concept afgestapt en bepaalde de impact van het werk het uitgangspunt voor de inspiratie tot schrijven. Dat resulteerde in tien composities; zeven van de hand van Van Vliet, de overige drie van de hand van Erker. De dromerige openingsakkoorden van het eerste stuk 'Treasure' zetten meteen de toon van het album. Het thema tilt je uit je dagelijks bestaan en neemt je misschien wel mee naar die abstracte landschappen en sfeerbeelden van de schilderijen van Mattie Schilders.

De melodielijn, gedragen door pianoakkoorden, is welhaast vragend, soms snakkend naar een antwoord; een recept waar pianist componist Van Vliet patent op lijkt hebben. De warme saxofoonlijn gaat mee in het verhaal. Ze valt niet aan, maar bevestigt slechts wat de piano al dacht. In 'Anthem' horen we de karakteristieke voicing van Erker; zwaar aan-gezette tonen die leunen op de in eerste instantie lichte klanken van de piano. Uiteindelijk vinden de twee instrumenten elkaar en komen tot een compromis. De uitgekiende balans van de twee instrumentalisten is dan ook de drijvende kracht en geeft de composities zonder uitzondering bestaansrecht.

Dat 'Unseen Land' ondanks de duo-bezetting niet eentonig wordt komt mede door af-wisselend gebruik te maken van piano, wurlitzer, tenorsaxofoon en basklarinet. Zoals in het door Erker gecomponeerde 'Papillion', waarin wurlitzer en klarinet elkaar vinden. De interacties tussen piano en rieten zorgen er voor dat je al luisterend verwikkeld raakt in eigen fantasieën. Een veilig en tevreden weer thuiskomen na een spannende reis is daarbij gegarandeerd, zoals in 'Catrie', 'Storyteller' of het prachtige 'Unbearable Lightness'. Het frivole en uitgelaten 'Seagull' vormt de welbekende uitzondering op de regel. Door het up-tempo is er meteen sprake van vrolijkheid en zekerheid, en bekruipt het gevoel tot 'meedoen en dansen'. Het door Van Vliet geschreven titelstuk is een welhaast klassiek gecomponeerd stuk met een vrijere rol voor de saxofoon: verwijzend naar improvisatie, maar niet geschreven vanuit de improvisatie.

De zeer fraai geïllustreerde kartonnen cover van Mattie Schilders maakt het geheel tot een begerenswaardig bezit.

'Unseen Land' zal op 8 en 10 april in Nederland gepresenteerd worden in het Van der Togtmuseum te Amstelveen. Op 1 mei wordt de cd gepresenteerd in Paradox, Tilburg. Mattie Schilders zal tijdens deze avond aanwezig zijn en enkele woorden tot het publiek spreken. 4FM besteedde afgelopen zondag aandacht aan deze cd. Luister
online naar deze uitzending.

Recensie: Erno Elsinga

(Erno Mijland, 25.3.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.