Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Maria Schneider - 'Concert In The Garden'

Maria Schneider - 'Concert In The Garden' (ArtistShare, 2004) ****

Congratulations Maria Schneider! Zij is de eerste artiest die een
Grammy ontvangen heeft voor een cd die verkocht is via het internet. Voor de muziekdienst ArtistShare is
dit een behoorlijke steun in de rug. De Grammy Award is immers de meest prestigieuze muziekprijs in de Verenigde Staten. Uitgangspunt van ArtistShare is allereerst het terug-dringen van het kopiëren. Fans en andere geïnteresseerden betalen bij voorintekening de artiest voor het creatieve proces en het resultaat in de vorm van een cd-opname. Het versterkt tevens de band tussen gemotiveerde liefhebbers en de artiest en vice versa.

Welnu, in dit geval zullen de bezitters van deze magnifieke cd geen spijt hebben gehad. Maria Schneider heeft met haar 'Concert In The Garden' immers een belangwekkende en persoonlijke jazzpartituur geschreven. Hiermee voegt ze zich in het gezelschap Charles Mingus, Gil Evans, Carla Bley, Bob Brookmeyer en consorten.

Met dit puik opgenomen album kan men zich laven aan de talenten van colorist Maria Schneider. Ze schetst en schildert met fraaie tinten en kleurt haar motieven, lijnen en soundscapes afwisselend impressionistisch, figuratief en non-figuratief, maar altijd trans-parant en sterk beeldend. Gracieus is het superlatief dat bij haar schrijfstijl en dit album past. Haar orkest is bekwaam, soepel en volgzaam. Je proeft betrokkenheid in fraai uit-gebalanceerde collectieven en sensitieve individuele improvisaties. Zoals Ingrid Jensen op flügelhorn en Charles Pillow op sopraansax in 'Pas De Deux': meditatief en breekbaar, in een tempo dat bijna stokt. Jensen blaast hier met een mooie toon en uitstekende instrumentbeheersing een spannende dialoog met Pillow, op basis van een met zorg opgemaakt 'bedje' van het orkest. Een juweeltje en een trompetiste van formaat!

Maria Schneider is regelmatig in Europa te gast en werkt dan met orkesten van naam, zoals het Metropole Orkest en het Brussels Jazz Orchestra. Ambitieuze big bands kunnen op haar website terecht voor de scores van dit album om er hun persoonlijke muzikale spellings- en grammaticacontrole op los te laten.

(Cees van de Ven, 20.2.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.