Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Joshua Samson & Extended Lifestream - 'Living The Life At The North Sea Jazz Festival'

Joshua Samson & Extended Lifestream - 'Living The Life At The North Sea Jazz Festival' (
Apple On The Moon, 2002) ****

In verband met het recente overlijden van Max Velthuijs moest ik ineens denken aan deze cd, een live-registratie van een bijzonder concert op het North Sea Jazz Festival van 2002. In dat jaar werd Joshua Samson uitgenodigd door het NSJF voor een 'carte blanche'-concert. Hij formeerde een select gezelschap van bevriende musici van groot garnituur: Marc van Roon op grand piano en melodica, Tony Overwater op contrabas, Maarten Ornstein op saxofoon en grinata en Angelo Verploegen op trompet en flügelhorn. Aangevuld met de percussiegroep Art In Rhythm o.l.v. Gijs van Straalen en een vocale groep. Tijdens het concert maakte Max Velthuijs op het podium een tekening op groot formaat (zie foto). Een facsimile is als inlegvel in het booklet van de cd opgenomen.

Als mijn oren me niet bedriegen, is dit een memorabel concert geweest dat ik node gemist heb. Deze prachtige registratie echter maakt de vibe van dit concert hervoelbaar en zo ben je er toch een beetje bijgeweest. De composities zijn vol lyriek, gelaagd en met mondiale kenmerken. Maar er is ook feest, zoals in Ornsteins compositie 'Joshua San', met een vette basgroove van Overwater onder Ornsteins saxspel, en het feest gaat door in Samsons 'Desert Vibes'. De solo's van Angelo Verploegen en Maarten Ornstein solo's in 'Dhoomra' zijn groots en geestverruimend! En natuurlijk is daar het meesterlijke, multiplex percussiemaatwerk van Joshua Samson. Een percussionist pur sang, die nog meer erkenning verdient.

De geluidskwaliteit van deze cd is uitstekend. Alle musici staan garant voor superbe spel en het is niet verwonderlijk dat dit concert voor Samson een musical highlight zal blijven. Na het beluisteren van deze cd begrijp ik wel waarom.

(Cees van de Ven, 6.2.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.