Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Jimmy Smith (foto: Jazz over Villach)

Jimmy Smith overleden

Twintig minuten lang duurt zijn 'The Sermon' (1958) op het gelijknamige Blue Note-album. In deze mijlpaal in de jazzmuziek liet Hammond B3-organist Jimmy Smith zo'n beetje alles horen wat er uit dit bijzondere instrument te halen is. Smith is afgelopen dinsdag overleden.

Smith werd geboren in Pennsylvania. Hij begon zijn carrière op de piano. In 1951 stapte hij over op het Hammond-orgel, waarmee hij in New York zijn debuut maakte. Zijn eerste platen voor Blue Note maakte hij vanaf 1956 samen met groten der aarde als drummer Art Blakey en trompettist Lee Morgan. Later nam hij ook platen op voor Verve en Milestone. Zijn laatste album verscheen in 2001: 'Dot Com Blues'. Binnenkort verschijnt bij Concord Jazz nog een album dat hij maakte met Joey DeFrancesco.

Een klein mysterie werd opgeroepen door ons uitgebreide bronnenonderzoek op internet en in verschillende handboeken. We vonden twee verschillende geboortejaren van Smith in toch gerenommeerde bronnen, namelijk 1925 en 1928. In het Nederlandstalige
'Jazzforum' woedt de discussie nog voort. Over de geboortedatum, 8 december, lijkt iedereen het eens. Dat wil zeggen dat Smith 76 of 79 jaar is geworden.

Luister hier naar een BBC-interview met Jimmy Smith. Lees hier de persoonlijke herinneringen van Hammond B3-collega Herbert Noord.

(Erno Mijland, 10.2.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.