Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Shooster - 'Shooster'

Shooster - 'Shooster' (eigen beheer, 2004) ****

Van swingende up-tempo instrumentale funky bop tot ingetogen gezongen ballads... het debuutalbum van het kwartet rond bassist Sven Schuster laat je alle hoeken van de muzikale kamer zien. Met dank aan de gastmusici: een strijkkwartet en zanger Alex Affolter. 'Shooster' is een verzorgde, vitale en toegankelijke plaat met genoeg originele ingrediënten om tot het eind te blijven boeien. Dat het album - in letterlijke zin - geen naam mocht hebben, beschouwen we maar als valse bescheidenheid.

Shooster geeft het halve eeuw oude 'Blue Monk' (Thelonious Monk) een eigen smoel; tenorsaxofonist Efraïm Trujillo laat de melodie extra 'blue' klinken en de fijne solo op bas van Schuster mag er ook zijn. De rest van het album bestaat uit eigen werk: tien composities van Schuster en één van Anton Goudsmit. Voor mij was dit album de eerste kennismaking met het werk van deze gitarist. En wat voor een: Goudsmit zet met even groot gemak en speelplezier een soepele, ritmische basis neer als een creatieve solo. Mooi!

De tegenstellingen binnen het album vragen om een flexibele luisterhouding: het melancholieke 'Song For Ralf' (de opvolger van 'Waarheen, Waarvoor' als aanvoerder van de begrafenis-top-tien?) volgt direct op twee lichtvoetige dansnummers... Maar wie daarvoor openstaat, vindt genoeg gelegenheden om deze plaat regelmatig in de cd-speler te stoppen.

Op de website van
Shooster zijn drie MP3-fragmenten van het album te beluisteren.

(Erno Mijland, 30.1.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.