Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


I Compani - 'Fellini'

I Compani - 'Fellini' (icdisc.nl, 2004)

Film is vergroeid met muziek: zelfs bij de stomme film was er al (live-)muziek. Sommige componisten hebben een zesde zintuig voor de muzikale dimensie in het spanningsveld tussen beeldtaal, epische lijn en dramatiek. Zo zijn er in de filmgeschiedenis tussen cineasten en componisten heel wat 'congeniale' samenwerkingen tot stand gekomen, waaronder de tandems Alfred Hitchcock/Bernard Herrmann, François Truffaud/Georges Delerue, Agnes Varda/Michel Legrand en Rainer Werner Fassbinder/Peer Raben. Misschien wel de meest innige werkrelatie was die tussen het Italiaanse genie Federico Fellini en zijn landgenoot Nino Rota. Met haar curieuze mozaïek van uitzinnige circusmuziek, weemoedige melodieën en complexe harmonische structuren draagt de muziek van Nino Rota in hoge mate bij tot de even bezwerende als verheffende werking van Fellini's films.

De kwaliteit van Rota's muziek is zeker in jazzkringen van meet af aan erkend. Musici als Carla Bley en Charlie Haden rekenen zichzelf tot de adepten van de Italiaan die zelf natuurlijk ook een greep in de jazztraditie deed. De Nijmeegse saxofonist/componist/ bandleider Bo van de Graaf gaat nog een stap verder: hij heeft zijn muzikale bestemming verbonden aan de muziek van Nino Rota. Het is deze maand twintig jaar geleden dat hij I Compani oprichtte, een groep die zich bijna uitsluitend richt op het repertoire van de Italiaanse filmmuziekcomponist.

Bekendheid kreeg I Compani vanwege de projectie van filmfragmenten bij de muziek. De vorig jaar verschenen cd
'Fellini' geeft een mooi beeld van de manier waarop Van de Graaf zich het typische en herkenbare idioom van zijn inspirator toeëigent. De onnavolg-baar fraaie en ingenieuze thema's blijven in de meeste gevallen intact, krijgen af en toe zelfs nog een inkleuring door het accentueren van beeldbepalende noten. Maar net als Fellini is ook Bo van de Graaf een onverbeterlijke improvisator en als zodanig neemt hij het originele materiaal graag op sleeptouw in avontuurlijke escapades, daarbij onder-steund door een werkelijk fantastisch spelende band, waarin met name de toetsenisten Hans Hasebos en Jeroen van Vliet voor een dicht gelaagd geluid zorgen dat optimaal de dubbele bodems in Rota's muziek weerspiegelt.

'Fellini' heeft naast gave en gedurfde adaptaties nog een paar prachtige verrassingen in petto, zoals de messcherpe zang van Simin Tander, de getructe drummer Martin van Duynhoven (wat een solo!) en de virtuoze bassist Pieter Douma. Maar desondanks is voor het doorgronden van I Compani toch echt het bijwonen van een live-concert aan te raden: bij de simultaan vertoonde, weergaloze videobeeldenstroom van veejay Martijn Grootendorst gaan de geesten van Rota en Fellini pas echt uit de fles.

In het kader van het 20-jarige jubileum is er op 21, 22 en 23 januari in Lux, Nijmegen een I Compani-weekend met als thema 'De liefde, natuurlijk'.

Deze recensie werd geschreven door Laurent Sprooten

(Maarten van de Ven, 15.1.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.