Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Amsterdam Klezmer Band - 'Son' (Choice Music, 2004) ****

Pure levenslust uit je speakers: het vierde album van de Amsterdam Klezmer Band is een vrolijke melting pot van balkan en klezmer, wat slordig en vol overgave uitgevoerd, zoals dat hoort bij echte zigeunermuziek... en dat uit onze eigen Randstad!

Het geluid van de band wordt gedragen door de vier blazers die een breed spectrum aan klankkleuren neerzetten. De melancholieke accordeon, een wat dun klinkende bas en spaarzame percussie doen de rest. Op een enkel nummer wordt gezongen in het Jiddisch en Russisch. De aanstekelijke balkanritmes bieden een bedje voor solo's, waarin ruimte is voor improvisatie, echter zonder al te grote uitspattingen. Het accent op 'Son' ligt op snelle feestnummers, maar er is ook plaats voor treurige ballads, zoals 'Blue Hora' met een mooie klarinetsolo. Mooie tranentrekkers voor op een begrafenisstoet, met altijd toch dat sprankje hoop (of is dat het vooruitzicht van een in een slemppartij uitlopende koffietafel?).

'Son', Russisch voor 'droom', bevat geestige titels, zoals 'Dr Clavan', naar de door Kees van Kooten tot leven gebrachte Oost-Europa-deskundige en 'Slaapgebrek' dat ongetwijfeld een verwijzing is naar het feesten-zonder-einde-karakter van de muziek. Wat dat laatste betreft: na ongeveer 2/3 van de plaat begin ik de echtheid van 'live' te missen en besef dat een cd met bij uitstek deze muziek altijd een surrogaat is voor het echte werk op het podium.

Op 5 januari presenteert de band het album in Paradiso. Meer informatie over de band staat
hier. Via de link 'Jukebox' zijn enkele nummers van de nieuwe cd te beluisteren.

(Erno Mijland, 2.1.05) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.