Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Dick Heckstall-Smith (foto: website Pete Grant & Shirley Pena)

Saxofonist Dick Heckstall-Smith overleden

De Britse saxofonist Dick Heckstall-Smith is op vrijdag 17 december overleden aan de gevolgen van kanker. Hij is 70 jaar geworden.

Heckstall-Smith, geboren als Richard Malden, speelde samen met bekende musici als John Mayall, Mick Jagger en Ginger Baker. Hij werd bekend van zijn podiumact, waarbij hij twee saxen tegelijk bespeelde. Heckstall-Smith was geïnteresseerd in vele genres, waaronder Keltische folk, jazz en blues met Afrikaanse invloeden.

Hij was jarenlang de saxofonist van Colosseum, een invloedrijk jazz- en rockensemble dat eind jaren zestig furore maakte. Nadat Colosseum in 1971 was ontbonden, begon Heckstall-Smith een solocarrière. Later vormde hij een eigen band, Manchild, waarmee hij door de Verenigde Staten toerde om popgroepen als Fleetwood Mac en Deep Purple muzikaal te ondersteunen.

Begin jaren negentig werd Heckstall-Smith getroffen door twee beroertes, waar hij ondanks blijvende spraakproblemen redelijk goed van herstelde. In 1994 kwamen Heckstall-Smith en de andere oorspronkelijke bandleden van Colosseum weer bijeen voor een Europese toer. In 1997 kwam voor het eerst in 27 jaar weer een album van de legendarische band uit.

Bron: Metro

(Erno Mijland, 20.12.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.