Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Susanne Alt Quartet - Nocturne

Susanne Alt Quartet - 'Nocturne' (Eigen beheer, 2004) ****

Wat een aangename kennismaking met een jong en fris kwartet, deze debuut-cd van
de in 1978 in Duitsland geboren alt- en sopraansaxofoniste Susanne Alt en haar begeleiders... Een fijne luisterplaat met aantrekkelijke, toegankelijke thema's en arrangementen, maar ook ruimte voor experiment. De opnames zijn direct en eerlijk.

De eerste nummers zijn nog wat braafjes en ingehouden en er wordt keurig binnen de lijntjes van het ritme gekleurd. Het omslagpunt komt bij het bijna tien minuten durende, prachtige 'Saba': gedreven, spannend, experimenteler, maar wel relaxed. Vooral pianist Thijs Cuppen zet een aangename toon die me doet denken aan Esbjörn Svensson. Alt komt helemaal los, waarbij ze de sax lekker hees laat klinken. Schitterend.

In 'Simone' schetst de band een interessant, meditatief geluidslandschap waarin bassist Sven Schuster en drummer/percussionist Klaas van Donkersgoed volop de ruimte krijgen zich te profileren. Dat doen ze in de andere tracks vooral door soepel te swingen. Invloeden van funk zijn daarbij nooit ver weg, zoals in 'Chove Shiva', dat Cuppen deels met de Fender Rhodes, deels met piano veel sfeer meegeeft. In de slot- en titeltrack, een duet van Alt en Cuppen, wordt een sereen, klassiek slotakkoord neergezet. Mooi werk...

Fragmenten van deze cd zijn
hier te beluisteren.

(Erno Mijland, 4.11.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.