Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Simon Nabatov Trio - 'Autumn Music'

Simon Nabatov Trio - 'Autumn Music' (Leo Records, 2004) *****

De in het Keulse LOFT opgenomen cd begint fraai en ingetogen. Art Ensembliaans geluidenonderzoek met gekraak, geknisper en geruis zet meteen de juiste sfeer en toon voor het sterk impressionistische, bij tijd en wijlen melancholische 'Autumn Music', het suite-achtig titelstuk dat uitgelaten eindigt met rapsodische, gypsy-like cellospel van duivelskunstenaar Ernst Reijseger en krachtige akkoorden van pianoleeuw Simon Nabatov, die tegen het einde uitpakt met een jubelende solo.

'For M.F' "was written using a method Morton Feldman has been so fond of - sitting at the piano and patiently waiting till the next tone would make its entrance, seemingly all by itself; hence the dedication" (Nabatov). Drummer Michael Vatcher creëert hier een soort miniconcert voor percussie; fraai schurend en schavend over zijn cimbalen zorgt hij voor indringende metaalklanken. Nabatov beperkt zich tot spaarzame noten, als frisse condens van een herfstblad druppelend, die de compositie een mysterieuze sfeer geven.

Het door Herbie Nichols geschreven 'The Lady Sings The Blues' straalt humor en vreugde uit. Een passend, groovy eerbetoon aan de genialiteit van deze ondergewaardeerde pianist, met een sterke plukkende solo van Reijseger. De cellist zet 'Hardly Obliged' fluitend in met een pizzicato solo. Door een intrigerend web van cello-getokkel en percussie-neerslag ontwaart men plotseling een ouderwetse 'cocktail piano'-partij. Spannende muziek!

Het meeslepende, dynamische 'The Third Stone' toont de veelzijdigheid van de componist Reijseger. Nabatovs piano als een woeste waterval, licht distorted cellospel, maar dan opeens een lieflijke, bijna romantische passage. Tenslotte het fraaie 'Valse Do Porto Das Caixas' van A.C. Jobim. Het thema wordt eerst uitvoerig onderzocht en binnenstebuiten gekeerd door Nabatov in een fuga-achtig exposé, waarop het album gezamenlijk wordt uitgeluid.

'Autumn Music' is rijk aan stemmingen en nodigt je uit tot herhaalde luisterbeurten. Een prachtplaat.

(Maarten van de Ven, 24.11.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.