Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Steven Kamperman - 'M.O.T.'

Steven Kamperman - 'M.O.T.' (
LopLop, 2002) ***

M.O.T. staat voor Modern Madness Of Tribal Truth. Het betreft hier geen cd met oppervlakkig, licht verteerbaar repertoire; wie de moeite neemt voor een indringend luisteronderzoek wordt beloond en zal de inhoud waarderen. Hier hebben we gelukkig weer eens voorbeeld van een geslaagde, niet opdringerige incorporatie van elekronica, samples en keyboards. Een bonte verzameling afwisselende, intrigerende composities en sferen, maar het blijft overall coherent.

Steven Kamperman beschikt over een fraaie toon en zijn klarinetspel is expressief: soms introvert, dan weer extrovert. Pianist Albert van Veenendaal vind het belangrijk om te musiceren zonder van tevoren vastgelegde ideeën over hoe de muziek zou moeten klinken. Hij houdt van spelen op het scherpst van de snede. Middels preparaties muteert hij de klank van de vleugel. Daarnaast gebruikt hij elektronica en samples om zijn muziek te verbeelden. Van Veenendaal leverde twee compositiebijdragen, waarvan 'Puzzles' een van mijn voorkeurcomposities is, mede door zijn pakkende pianospel.

Patrick Votrian op tuba excelleert in de boeiende compositie 'Pigs And Cows' en is verrukkelijk, haast komisch, met een hortende en struikelende baslijn in 'Funural Song'. Evenals in Bik Bent Braam bewijst hij ook in deze formatie zijn uitzonderlijk talent op dit schier onhandelbare, logge instrument. Delicaat is Kampermans spel in 'Dance Of Love'. De lyriek en timing van violist Jasper Le Clercq is oorstrelend. Percussionist Ousmane Seye (Senegal) en drummer Michael Baird (Zambia) zijn belangrijke 'beeldbepalers' op deze opname. Zonder bombast, maar met adequate en subtiele percussiekleuringen.

De cd 'M.O.T.' is een uitstekende pleitbezorger voor verstaanbare en genietbare hedendaagse improvisatiemuziek.

(Cees van de Ven, 29.9.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.