Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Martijn van Iterson - 'The Hole Bunch'

Martijn van Iterson Quartet - 'The Whole Bunch' (Munich Records, 2004) ****

Na ruim zeven jaar is er nu een nieuwe cd van Martijn van Iterson, de gitarist die wider recognition verdient. Alle composities zijn van zijn hand en stuk voor stuk vehikels voor interessante muzikale schilderingen. Het gezelschap waarmee Van Iterson zich omringt is boven elke twijfel verheven: pianist Karel Boehlee, bassist Frans van Geest en drummer Martijn Vink. Natuurlijk, dan heb je al wat! Op dit subliem fond krijgt het spel van de gitarist ultieme glans; het geeft zijn solo's fraai reliƫf.

Martijns toon is zonder pathos, sober, eerlijk, warm en daarom zo weldadig. Hij maakt geen gebruik van een aanslag met bite, maar speelt met een rond toucher. Met ogen-schijnlijk gemak vloeien de soms complexe verhaallijnen van zijn improvisaties soepel van hoofd naar handen. Grote en complexe intervallen: het klinkt allemaal haarzuiver en schijnbaar moeiteloos. Spanning en impact bereikt hij door de inhoud van zijn spel, niet door de verpakking ervan.

Teder en con amore speelt hij twee ballads op dit album: 'Song For Niels' en 'Song For Gijs', opgedragen aan zijn kinderen. Ze zullen deze aubade aan hen koesteren als een dierbaar souvenir. Het samenspel van het kwartet ademt, klinkt consequent aimabel en harmonieus. In up-tempo stukken zoals 'Smokin' In The Backyard' verstaat men de kunst deze toch relaxed te laten klinken. Van Iterson is meester in het maximaal gebruik maken van een miniem dynamisch spectrum. Zijn reputatie is gestoeld op zijn gedegen gitaar-technische en muzikale bagage, zijn creatieve geest en zijn muzikale zeggingskracht.

De registratie van al dit moois is uitstekend, zoals we dat van producer Harry Velleman gewend zijn. Deze bunch of Iterson beauties is een cd voor fijnproevers.

(Cees van de Ven, 24.9.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.