Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


The Johan Plomp Small Big Band - 'Swinging On A Star'

The Johan Plomp Small Big Band - 'Swinging On A Star' (
eigen beheer, 2001) ****

Johan Plomp plaatst zich met deze cd in het rijtje van eminente, oorspronkelijke Neder-landse big band-componisten/arrangeurs. Zijn boeiende schrijfstijl verdient aller aandacht en levert interessante luisterervaringen op. Zijn Small Big Band herbergt zowel jazzmusici van naam als minder bekende jazzers, maar allen van hoog niveau. Een waarschuwing vooraf is op zijn plaats. De big band-liefhebber zal zich bij het beluisteren van deze cd niet laid back kunnen nestelen in zijn stoel, maar eerder het puntje ervan opzoeken!

Met de opener 'The Way' weet je meteen al waar je aan toe bent! De ritmesectie - de basis van de band - staat als een huis met Hans Vromans op piano, Aram Kersbergen op contrabas en de onvolprezen Martijn Vink op drums. Ilja Reijngoud, Simon Rigter en Gerlo Hesselink soleren zeer genietbaar in de Rollins' compositie 'Airegin'. De big band speelt met veel impact, strak, funky, met overtuigende geestdrift en speelplezier. Alsof de wereld in vrede leeft en niemand elkaar naar het leven staat, zo sereen klinkt het schitterend getoonzette en gespeelde choral 'Little Man You Do Great Things' van Plomp. In 'Pent - Up House' uitstekende improvisaties van Rigter op tenorsax en Vink op drums. Helaas kan Roeland Cleyne me minder bekoren. Aan zijn verhaallijnen ligt het niet, maar ik mis volheid van toon op trompet en bugel. Hij klinkt wat nasaal en dun. In 'If I Should Lose You' weet Wouter Schueler op baritonsax absoluut te overtuigen met een goed verhaal en prima timing. In het laatste stuk, de Plomp-original 'Wief', bewijst Ilja Reijngoud nogmaals zijn klasse met een cooking improvisatie op trombone.

Een afwisselende, boeiende cd, met arrangementen om van te 'smullen'. Eerder hebben we op deze site al aandacht geschonken aan het succesvolle project van de jubilerende West Coast Big Band, met daarin ook de prominente rol van Johan Plomps arrangeerwerk. 'It Was A Very Good Year', een titel op deze cd, maar ook werkelijkheid voor big band-liefhebbers. Zo maakten we dit jaar immers al kennis met de uitstekende nieuwe cd van The Jazz Orchestra Of The Concertgebouw, een geslaagd project van de West Coast Big Band, de live opname van de Baileo Big Band en nu dan met Johan Plomps Small Big Band. Allemaal top Nederlands big band-werk. Het is te wensen dat de uitstekende composities en arrangementen, zoals onder meer op deze cd 'Swinging On A Star' te horen zijn, hun weg vinden naar andere vertolkers en een breed publiek gaan bereiken. En dat niet alleen in Nederland.

Labels:

(Cees van de Ven, 19.9.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.