Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Joost Buis - 'Astronotes'

Joost Buis - 'Astronotes' (Data Records, 2004) ****

Het spannende intro van cornettiste Felicity Provan in het eerste nummer ('The Eggs') zet de toon van Joost Buis' cd 'Astronotes'. Met uitzondering van Duke Ellingtons 'Zweet Zursday' zijn al de nummers van de hand van Buis. Het repertoire is een mix van doorwrochten en gedegen composities en specifieke improvisatiemuziek.

Het collectieve samenspel, zowel uitgeschreven als geïmproviseerd, is het belangrijkste aspect van de muziek van Buis. In het merendeel van de nummers is er slechts 1 solist. Zo heeft in het 'klankenonderzoek' 'The Comet's Point Of View' Frans Vermeerssen een formidabele baritonsaxsolo en in het old-timer avantgarde swingnummer 'Spaghetti Canon' heeft Jan-Willem van der Ham alle ruimte om furieus te keer te gaan. De spaghetti wordt zeer heet opgediend. 'Grilkijker 1' is een introverte ballad waarin pianist Cor Fuhler subtiel oosters georiënteerde klanken neerlegt. In de Ellingtoneske ballade 'Nantones' soleert Joost Buis voortreffelijk en met veel egards aan Tricky Sam Nanton. 'Ple4' is een een solofeature voor tenorist Tobias Delius, die ook hier weer bewijst tot de betere saxofonisten te behoren. Naast genoemde solisten wordt het ensemble gecompleteerd door gitarist Paul Pallesen, bassist Wilbert de Joode en percusionisten Alan Purves en Michael Vatcher.

Beïnvloed en geïnspireerd door zowel Duke Ellington als Sun Ra heeft Joost Buis een zeer avontuurlijke en muzikaal hoogstaande cd afgeleverd.

(Jacques Los, 26.8.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.