Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Contraband - 'The Painter'

Contraband - 'The Painter' (Attacca Babel, 2004) ****

Is deze titel synoniem voor Willem van Manen? Best mogelijk, want het koloriet van diens composities en arrangementen is rijk aan variatie, melodie, tempi en stemmingen, gecompleteerd met fraaie accenten van individuele en collectieve improvisaties. Hier wordt geschiedenis gespeeld, want het betreft de allerlaatste cd van de Contraband. Ondanks dit feit wordt er enthousiast, gepassioneerd en in majeur gemusiceerd. De Contraband herbergt vele uitstekende musici, waarvan er enkele ook compositorische bijdragen leveren. Willem van Manen maakt er een coherent muzikale eenheid van. Hij is verantwoordelijk voor de arrangementen van deze fasten your seatbelts-cd.

Enkele willekeurige impressies: In 'Contrast' excelleert trompettist Toon de Gouw met zijn gekende timefeel en no-nonsense directheid. Frans Vermeerssen, ook zo'n basale blazer, speelt een heerlijk maffe solo op tenorsax in 'Just A Second'. Altist Paul van Kemenade, die er altijd helemaal voor gaat, blaast een juichende solo met power, soul en lyriek in 'Spooky'. Humor is er in de fragmentarische, stokkende compositie 'O.J.(Ome Jan) Muziek' van pianist Guus Janssen met een weirde klarinetsolo van Patrick Hagen. Trombonist Hans Sparla speelt met plunger een suspensieve solo in de Van Manen-compositie 'Droom' en ook Vermeerssen doet weer een duit in het zakje! Het collectief voert de droom naar een climax en brengt vervolgens weer rust in het coda. 'Outline' begint als een shuffle en kantelt naar up-tempo swing met ondeugende improspelletjes van de drie trompettisten, 'ontaardt' in een collectieve improvisatie om vervolgens weer terug te keren naar de bladmuziek.

Om kort te gaan: dit is een sprankelende cd. Hier geen cryptische maar heldere, progressieve, hedendaagse big band-taal diep geworteld in de big band-traditie. Willem van Manen, bedankt voor 20 jaar Contraband!

Misschien is deze recensie voor velen een aansporing een laatste kans aan te grijpen om de Contraband in actie te zien. Voor een concertagenda klik
hier. Een recensie en een fotopagina van een concert in november 2003 in Eindhoven kun je hier vinden.

Labels:

(Cees van de Ven, 3.8.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.