Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


'Hot House' 'Hot House' 'Hot House'

Advanced Warning – 'Hot House' (Rare BLR Records, 2004) ****
Advanced Warning - 'It Don’t Mean A Thing' (Rare BLR Records, 2004) ***
Advanced Warning – 'ReGroovable' (Rare BLR Records, 2003) ****


Al decennia lang is organist Herbert Noord actief in het Nederlandse en buitenlandse jazzcircuit. In de zestiger jaren richtte hij zijn eerste kwartet op met onder meer Hans Dulfer. Onder de naam Advanced Warning heeft hij vanaf eind jaren '80 een vaste groep geformeerd, waarvan inmiddels ook diverse succesvolle cd's zijn verschenen zoals 'Hi-Fi Appartment', 'Cut The Crap' en 'Explosion Extra Ordinaire'. De kernbezetting van de groep bestaat naast leider Noord uit Rinus Groeneveld op tenorsax en drummer Pierre van der Linden. De internationaal bekende gitaristen Paul Weeden en John Marshall behoren regelmatig tot de vaste gasten van Advanced Warning.

Inmiddels is het label Rare BLR Records opgericht waarop cd's met nieuw of nog nimmer uitgebracht werk en ook herpersingen zullen worden uitgebracht. Te verwachten zijn concertregistraties van Wim Overgaauw, Henk van Es en Herman de Wit en radio-opnamen van Paul Weeden, Fred Leeflang en Charlie Green.

Recent zijn 3 cd's verschenen. 'Hot House' is een live-registratie van een concert dat op 18 januari 1992 plaatsvond in de befaamde gelijknamige jazzclub in Leiden. Naast het vaste drietal is de groep uitgebreid met gitarist Walther de Graaf en percussionist Jeroen de Rijk. Het repertoire is van een hoog funky, bluesy gehalte en bevat uitsluitend originals van de hand van Herbert Noord. De muziek is down to earth, rechttoe rechtaan, swingend en komt uit de tenen van de muzikanten. Het smerige en machtige, 'ouder-
wetse' tenorgeluid van Rinus Groeneveld en zijn geavanceerde bluesy improvisaties zijn een lust voor het oor. Ook de overige musici soleren voortreffelijk.

De cd 'It Don’t Mean A Thing' is een registratie uit een kleine propvolle kroeg tijdens het Jazzfestival in Amersfoort in 1996. De bezetting dit keer is intiem. Geen Pierre van der Linden op drums. In plaats daarvan John Marshall op gitaar. De klanten uit de kroeg hadden niet de minste interesse en aandacht voor de muziek en bleven almaar, steeds luider, doorpraten. De musici besloten puur voor zichzelf te spelen en dat is te horen. Al in het eerste nummer een formidabele, swingende solo van Herbert Noord. Op den duur gaat het achtergrondgeleuter van de kroegtijgers helaas wel wat storen (daarom 'slechts' 3 sterren). Dat is jammer, want er wordt subtiel, relaxed en swingend – vooral
in het bluesy idioom - gemusiceerd.

'Regroovable' is een vrij recente studio-opname. In de studio van Max Bolleman heeft Advanced Warning in de oerbezetting (Herbert, Rinus en Pierre) gekozen voor een avontuurlijker repertoire. Daardoor wordt er tamelijk vrij geïmproviseerd: instant composing en polyritmiek. Elk van de musici krijgt en neemt de ruimte om buiten de muzikale grenzen van de schema's te gaan en daarin te excelleren. Advanced Warning heeft hiermee een interessant product - buiten het orgeljazzstramien om - afgeleverd.

(Jacques Los, 11.6.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.