Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


l'Occidentale de Fanfare - 'Hopopop'

l'Occidentale de Fanfare - 'Hopopop' (Daqui, 2003) ****

Het in 1997 opgerichte Franse l'Occidentale de Fanfare is een bijzonder ensemble. Op het eerste oog doet de samenstelling van het orkest - drie slagwerkers en zeventien blazers - al snel denken aan een traditionele fanfare. Maar er wordt niet alleen geblazen op zowat alle instrumenten tussen piccolo en bastuba. De twee doedelzakken en een accordeon geven het totaalgeluid van dit orkest onmiskenbaar een folk-accent, terwijl de arrangementen van de voornamelijk eigen composities ontegenzeggenlijk ook big band-elementen bevatten. Tenslotte exploreert l'Occidentale de Fanfare de mogelijkheden van haar unieke bezetting met schijnbaar groot gemak in Arabische volksmuziek en reggae.

Op haar derde album 'Hopopop' gaat het orkest er stevig tegenaan. Op een strakke basis van bastuba en drums wordt heftig gesoleerd in jazzy improvisaties. De schelle klanken van de 'losgebroken' doedelzak naderen hierbij soms dicht de grens van het draaglijke, terwijl de piccolo's zorgen voor een bijna melige lichtvoetigheid.

'Hopopop' is een enthousiast statement van bourgondische 'mensen voor wie het creƫren en spelen van muziek onafscheidelijk verbonden zijn met goed eten en goed gezelschap'. Het heeft allemaal iets aanstekelijks, vreugdevols en zomers... al zijn er ook momenten van ingetogen bezinning. Het kan bijna niet anders of dit orkest moet op het podium nog meer spetteren dan op cd. Wie dat met eigen oren wil ervaren moet eind juni naar Antwerpen, waar twee concerten op het programma staan.

Luister
hier naar fragmenten uit dit album.

Deze recensie verscheen eerder in Eindhovens Dagblad

(Erno Mijland, 26.5.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.