Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Agog meets Zapp - 'Meltdown'

Agog Meets Zapp - 'Meltdown' (Jazz in Motion/Challenge, 2004) ****

Het jazz trio Agog en het Zapp strijkkwartet mengen zich tot een welluidende eenheid op deze cd. Gitarist Frank Wingold van Agog is het epicentrum. Hij creëerde de stukken en arrangeerde een totaalsound die weldadig aandoet. Wingold weet zo een collectief te maken van jazztrio en strijkkwartet. Zijn arrangementen zijn kleurrijk qua harmonieën en voicing. Geschreven met respect voor het verleden maar toch volstrekt van deze tijd. Hij bedient zich in zijn spel met kennis van zaken van hem ten dienste staande gitaareffecten voor zijn muzikale expressie, die hij vervolgens organisch inpast. Mark Haanstra (bas) zorgt met fraaie toon voor de solide basis, soms samen met de cellist Emile Visser. Haanstra's solistische bijdragen met interessante improvisaties maken hem tot een bepalende factor in dit gezelschap. Hij leverde ook de compositie 'Why Is 6 Afraid of 7'. Joost Lijbaart is met zijn fijnzinnig drumwerk en open mind in dit gezelschap volledig op zijn plaats.

Zapp bestaat uit de violisten Jasper le Clercq en Jeffrey Bruinsma, altviolist Oene van Geel en cellist Emile Visser. Deze musici, geworteld in de 'klassieke' school, beschikken over de kwaliteiten die vereist zijn in dit idioom en leveren ook improvisatorische bijdragen. Aangezien Zapp zodoende mede creëert in de ware betekenis van het woord, is voorkomen dat het strijkkwartet klinkt als achtergrond-akkoordenbasis of klanktapijt.

Dit alles maakt het voor de jazzliefhebber laagdrempelig om met genoegen naar deze combinatie te luisteren. Een geslaagde samenwerking van twee gelijkwaardige 'partners'. Door de fraaie sfeertekeningen en de diversiteit aan ritmes en tempi is 'Meltdown' een afwisselende, boeiende cd geworden. Een consequent homogeen geluidsbeeld is het bindmiddel en de smaakmaker voor de diverse ingrediënten.

Voor wie dit gezelschap wil beluisteren en bekijken: Agog en Zapp zijn in mei en juni op
tournee. Zo spelen ze op het komende Jazz in Duketown-festival in Den Bosch. Volgende week dinsdag zijn ze gratis te bewonderen in De Derde van Mahler te Arnhem.

Aanvulling 02-12-2004: Lees ook de recensie van Maartje den Breejen van het Parool.

(Cees van de Ven, 10.5.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.