Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Jazzisfaction - 'Issues' (Café Cacao/Phlavour, 2004) ****

Eerst zeven jaar spelen, en dan pas een debuutalbum opnemen... Het heeft als voordeel dat je als band een hecht geluid kunt vastleggen. Het Belgische kwartet Jazzisfaction heeft de relatief lange periode vóór haar debuut 'Issues' daarnaast gebruikt om eigen nummers met een doorwrochte eenvoud te ontwikkelen.

Het geluid van de band wordt gedragen door het fluweelzachte spel van de Duitse trompettist Peer Baierlein. Pianist Ewout Pierreux drukt zijn stempel vooral met het 'rainy day'-geluid van de Fender Rhodes. Drummer Yves Peeters verrast en varieert: hij speelt losjes met de handen om met hetzelfde gemak elders een strak marsritme neer te zetten. Het idioom van de band is dat van de melodieuze bebop van de jaren vijftig en zestig. 'For Shorter Reasons' kan dan ook bijna niet anders dan een verwijzing zijn naar het werk van Wayne Shorter. Jazzisfaction is daarmee niet vernieuwend of bijzonder verrassend. Niet erg: er is in menige platenkast nog volop ruimte voor goedgemaakte jazz. Bovendien zorgt de eigentijdse productie van het album ook voor associaties met de perfect afgeronde klanken van de jazzdance van de jaren negentig.

'Issues' is vooral sterk in de ingetogen, melancholische nummers als 'Alone' en 'Voices'. De band raakt daar een gevoelige snaar. In de slottrack 'Epilog For A Lovely Killer' lijkt Jazzisfaction zich te willen verontschuldigen voor het feit dat ze niet al te modern zijn. Met deze remix - elektronische drums, echo's en samples - valt de zorgvuldig opgebouwde eenheid van de rest van het album plotseling in duigen. Al zou een vervolgalbum, geheel rond deze dance-aanpak, nog best eens een interessant resultaat kunnen geven...

Fragmenten van het album zijn
hier te beluisteren.

(Erno Mijland, 11.4.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.