Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Grant Green - 'Grantstand'

Grant Green - 'Grantstand' (Blue Note, 1961) ****

Een eerste beluistering op een terugreis van een heavy jazzconcert in Eindhoven bracht aanvankelijk niet al teveel enthousiasme teweeg, maar een nachtelijke draaibeurt een paar dagen later veranderde die indruk drastisch. Want deze reissue (uitgebracht in de geremasterde Rudy Van Gelder Edition) van de in St. Louis geboren Green (1931-1979) biedt wel degelijk werk uit de eredivisie van de jazz.

Het bluesdoordrenkte en subtiele gitaarspel van Grant Green komt op deze plaat (zijn vijfde sessie c.q. derde uitgebrachte album voor het Blue Note-label) volledig tot zijn recht, niet in de laatste plaats door de uitstekende begeleiding. Alsof saxofonist Yusef Lateef, organist Jackie McDuff en drummer Al Harewood weten dat hun spaarzame, maar effectieve spel de ideale springplank vormt voor Greens improvisaties en zielenroerselen.

Luister naar de dwarsfluit waarmee Lateef de ballad 'My Funny Valentine' van de juiste sfeertekening voorziet. Het dienende, nooit opdringende slagwerk van Harewood, inclusief de prachtige piep van zijn baspedaal (hoorbaar dankzij de perfecte remastering). Het stimulerende, qua klank welhaast overstuurde Hammondspel van McDuff. En natuurlijk dat heerlijke, typerende gitaargeluid van Green, die als geen ander weet hoe hij composities de juiste feel mee moet geven.

Een 'Grantstand' indeed!

(Maarten van de Ven, 23.4.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.