Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Boi Akih - 'Uwa I'

Boi Akih - 'Uwa I' (ENJA Records, 2004) ****

Zacht ruisende bamboe, een steentje dat cirkels maakt in het water, de geur van bloesem... met haar teksten in de taal van het Molukse eiland Haruku roept zangeres Monica Akihary romantische beelden op. Haar derde album heet niet voor niets 'Uwa I' ('beelden'). Met haar levenspartner, gitarist Niels Brouwer en gastmuzikanten Sandip Bhattacharya (tabla) en Ernst Reijseger (cello), brengt Akihary op het album vooral persoonlijke, menselijke en intieme muziek.

Akihary zingt kwetsbaar, maar ook vreugdevol, met warmte en veel vrouwelijke kracht, als een Nederlandse Zap Mama. Ze improviseert en experimenteert en exploreert alle mogelijkheden van haar stem, zoals in een world music-variant van het 'scatten'. Haar aanpak past naadloos bij die van Ernst Reijseger, die in de hoesteksten met gepaste bewondering een cello wizard wordt genoemd. Reijseger zorgt voor baslijnen en spannende geluidsexperimenten. Brouwer brengt de Europese jazz-, klassieke en folkinvloeden in en Bhattacharya zorgt voor de ritmiek, voornamelijk geïnpireerd op wat we kennen uit de Indiase raga's. Zijn soms wat onrustige percussiewerk doorbreekt hier en daar de ontspanning die wordt opgeroepen in de negen composities op dit album. Weglaten is ook een kunst.

Om in keukentermen te spreken: een knap staaltje fusion cooking, dat smaakt als een eenheid, maar waarin met één van de kruiden net wat te scheutig is omgesprongen.

Luister hier naar fragmenten in MP3:
'Potu Loto Potu' | 'Maritirine'

(Erno Mijland, 21.4.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.