Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Bert Lochs

Bliq - BAQ (Music Under Construction, 2004)****

Aanstekelijke thema's, gevoel voor humor en een breed palet aan invloeden... dat zijn de belangrijkste ingrediënten van het eerste album van Bert Lochs' Inquisitive Quartet, kortweg Bliq. Het debuut van dit kwartet rond trompettist, componist en arrangeur Bert Lochs mag er zijn.

Wie na het beluisteren van de jachtige opening 'Jeebees' bang is aan een doodvermoeiend avontuur te beginnen, kan ik geruststellen. 'BAQ' is vooral een lichtvoetig album. Zo begint het ironische 'Falk' met de atonale horten en stoten van de hedendaagse avant-garde jazz, waarna het nummer geleidelijk overgaat naar een traditioneel bluesschema met een plagerig thema, waarin zelfs 'Alles is voor Bassie' voorbijkomt. Hilarisch is het tweede deel van 'Sam', het sluitstuk van het album, waarvan het geluid zo is gemanipuleerd dat het lijkt alsof het opnameapparaat in een andere ruimte stond dan die waarin de band aan het jammen was. En als Kees van Kooten en Wim de Bie alsnog zouden besluiten samen een nieuwe reeks programma's te gaan maken, moeten ze 'While Dad Is Working' als tune gaan gebruiken onder het motto: 'Niks meer aan doen!'

'BAQ' bevat ook ontroerend mooie, poëtische tracks, waarin Lochs - met of zonder demper - vaak kwetsbaar en eerlijk soleert en Zenkers afgeronde gitaargeluid associaties oproept met dat van landgenoot Frank Möbus (Der Rote Bereich, Carlos Bica & Azul). Samen zetten ze thema's neer, die in je hoofd blijven hangen. Na een paar keer luisteren betrap je jezelf ze te trompetneuriën (lippen op elkaar en met je stem een trompet imiteren) onder de douche.

De bijdragen van Jasper Somsen op contrabas en Nout Ingen Housz op drums zijn, zoals zo vaak bij de ritmesectie, minder opvallend, maar niet minder belangrijk. Ze completeren het geluid, waar ik in de toekomst graag nog meer van hoor.

De cd wordt geleverd in een opvallend rond kunststof doosje. Klik
hier voor meer achtergrondinformatie en geluidsfragmenten van het album.

(Erno Mijland, 3.4.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.