Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Archie Shepp & Mal Waldron - 'Left Alone Revisited' (Enja, 2002) *****

Twee legendes, Archie Shepp en Mal Waldron (helaas eind 2002 overleden), hebben voor het eerst als duo de cd 'Left Alone Revisited' opgenomen. Beide heren hebben zich prominent gemanifesteerd gedurende de zestiger en zeventiger jaren in de avant-garde jazzscene. Archie Shepp heeft in die tijd op het label Impulse onder eigen naam 'mijlpalen' van platen opgenomen en Mal Waldron speelde in die tijd met Charles Mingus, Eric Dolphy, John Coltrane en Steve Lacy. Op deze schijf, die een tribute to Billie Holiday is, nemen de oude meesters de jazztraditie door. Standards, ballads en blues, dus.

Shepp speelt op twee nummers na ('Everything Happens To Me' en 'I Only Have Eyes For You') op tenorsax. En dat is wat mij betreft zeer gunstig, want zijn geluid op de sopraan is onevenwichtig en tamelijk iel. Het aparte geluid op tenor, dat reminiscenties oproept aan Ben Webster, en zijn geheel eigen fraseringen getuigen van een bijzondere klasse. De meeste nummers op de cd zijn ballads, die door Shepp zeer 'zangerig' en bedachtzaam worden geïnterpreteerd. 'Easy Living', 'Porgy' en 'Lady Sings The Blues' zijn de absolute toppers op deze schijf. De vocale kwaliteiten van Shepp zijn ook niet gering. Tijdens concerten zijn de vocalen talrijk. Op deze cd beperkt hij zich wat dat betreft tot één nummer: 'Blues For 52nd Street'. Een rauwe blues, waarbij Shepp zich niet de mindere toont van de vroegere grote bluesshouters.

Mal Waldron, die gedurende twee jaren voor Billie Holiday's dood haar pianist was, is zeer eigen met het repertoire en begeleidt en improviseert behoedzaam en smaakvol. Al met al een respectvol en emotievol eerbetoon aan Holiday.

(Jacques Los, 26.4.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.