Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Marc van Vugt - 'Big Bizar Habit/Strings Only' (Timeless Records, 2002)

Deze dubbel-cd van gitarist Marc van Vugt bevat op de eerste cd muziek door Big Bizar Habit, een 11-koppig ensemble en op de tweede cd muziek door Strings Only, waarmee de titel van het album is verklaard. Op 'Big Bizar Habit' zijn alle nummers, met uitzondering van 'Mysterons' gecomponeerd door Marc van Vugt. De muziek is van een redelijk theatraal gehalte en bevat invloeden uit de jazz en de hedendaags gecomponeerde muziek. De strijkers spelen in de meeste nummers een zeer prominente rol. De tenorsolo van Mete Erker in 'Black Belt To White Belt' getuigt van een ingetogen toon en muzikaliteit en roept zelfs vage reminiscenties op aan de fameuze 'Early Autumn'-solo van Stan Getz in Woody Hermans bigband.

Het nummer 'Hyoshi' is voor de strijkers geschreven en is van een Shostakovichiaanse allure. Ook het volgende nummer 'The Witch's Dream' is in eerste instantie hedendaags klassiek opgezet en gaat na enige tijd over in een uitstekende funky vioolsolo van Oene van Geel. Zowel zangeres Ineke van Doorn als trompettist Toon de Gauw en leider Van Vugt soleren heftig en knap in het enerverende 'I Don't Know What I'm Heading For'. De eerste cd wordt afgesloten met het filmische 'Le Dirigeable Fantastique' met een bluesy gitaarsolo van gitarist Van Vugt en ontketende blazers.

De combinatie strijkkwartet, drie blazers en complete ritmesectie veroorzaakt een aparte en ook volle klankkleur. Het geeft componist Van Vugt de mogelijkheid composities te schrijven en uit te voeren waarin zowel zijn ervaringen in de jazz als in de hedendaagse gecomponeerde muziek zijn verwerkt.

De tweede cd bevat muziek van de groep Strings Only, bestaande uit Ineke van Doorn (stem), Marc van Vugt (gitaar), Jeroen van Vliet (piano), Oene van Geel (altviool), Jasper Le Clerq (viool), Paul Stouthamer (cello) en Paul Berner (bas). Op deze cd zijn alle composities van Marc van Vugt en alle teksten van Ineke van Doorn. Het gaat hier om singer/songwriter-repertoire met jazzy ensemblebegeleiding. Hoewel Ineke van Doorns stem zeker niet onsympathiek klinkt, mis ik een beetje de bluesy jazzfeeling. Vervreemdend klinken de Nederlandse teksten. Het zijn wat mij betreft nette luisterliedjes voor bij de open haard. Dan is een nummer als 'I Don't Know What I'm Heading For' (eveneens op de eerste cd) andere koek, up-tempo jazz met goede soli en verfrissend gezongen.

'Strings only' mag dan niet geheel my cup of tea zijn, 'Big Bizar Habit' is daarentegen alleszins de moeite waard; een interessant repertoire, goed ensemblespel en voortreffelijke soli.

Labels:

(Jacques Los, 13.3.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.