Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Everything Must Go

Steely Dan - Everything Must Go (Reprise, 2003)

Waarom is Steely Dan zo'n prachtige band en 'Everything Must Go' zo'n prima plaat?

 • Omdat de fans steeds weer opnieuw krijgen wat ze verwachten: niks nieuws. Het is altijd hetzelfde, maar dan op de manier waarop Miles Davis altijd hetzelfde is geweest. Voor Donald Fagen en Walter Becker is die constante de synergie van rock en jazz zonder dat die fuseren. Dat was het bij hun debuutalbum 'Can’t Buy A Thrill' in 1972 en dat is het altijd gebleven.
 • Omdat het muzikanten-muziek is. Akkoordovergangen die eigenlijk niet kunnen, onverwachte modulaties, verrassende intro's, midtro's en outro's die na een paar keer luisteren de gewoonste zaak van de wereld lijken, onconventionele songschema's die ver af staan van de bekende A-B-A-B-bruggetje-A-B-B-liedjes, maar die niet de onrust hebben waar die andere muzikanten-muzikant Frank Zappa zich soms schuldig aan maakt.
 • Omdat alles zo doorzichtig geproduceerd is dat je met elk instrument en met elke stem afzonderlijk op avontuur kunt gaan. Ook nu ik de plaat inmiddels zo'n 20 keer heb gedraaid; nog steeds hoor ik nieuwe dingen of ontdek ik nieuwe verbanden.
 • Omdat de holistische laag van de Steely Dan liedjes er voor zorgt dat ook als je niet analytisch wilt of kunt luisteren, het meegaan in de groove een feest is. Donald en Walter noemen hun band een jazzorkest, maar of ze ook jazz spelen...
 • Omdat de teksten humoristisch zijn en zelden of nooit gaan over 'houden van' en meisjes, hetgeen buitengemeen verfrissend is. Onderwerpen die op de laatste cd aan de orde komen zijn: de sluiting van een supermarkt (Becker: "Winkelcentra maken veel in ons los"), dingen die mensen het meest missen (een Audi TT, een villa aan de kust), de uitverkoop, de historische ontwikkeling van het dialect, koffie drinken met ene Gina. Bijna dadaïstisch dus.

  Is er dan geen enkele kritische kanttekening bij deze lieden te maken? Helaas! The Dan is still second to none.

  Tekst: Mathieu Weggeman

  (Maarten van de Ven, 4.2.04) - - [naar boven]


  Lees verder in het archief...


 • Menupagina's:

  Redactieadres:

  Hoekstraat 1 B17
  3910 Neerpelt
  België
  (0032) 11747180
  (0032) 498788554

  Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
  Mail de redactie.