Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Echoes Of The Mind

Leo Janssen - 'Echoes Of The Mind' (Eigen beheer, 2003) ****

Soms is het fantastisch in je eentje te experimenteren met je instrument, je eigen muzikale ideeën vast te leggen en eraan te werken op momenten dat het jou uitkomt. De techniek helpt je daarbij met samplers, synthesizers en digitale opnameapparatuur. Het resultaat is per definitie heel persoonlijk. En als een luisteraar het vervolgens enthousiast oppikt, is dat mooi meegenomen.

Rietblazer Leo Janssen speelt normaal gesproken veel met grotere orkesten als het Metropole en Jungle Warriors. Maar op 'Echoes Of The Mind' doet hij het eens alleen. Slechts gitarist Eef Albers en bassist Marcel Schimscheimer helpen een handje, elk op één nummer. Het album is vooral een verzameling vastgelegde, maar niet in traditionele nummers uitgewerkte ideeën. Veel van die ideeën bestaan uit het samenbrengen van verschillende muzikale werelden: Arabisch, klezmer, Indiaas... en jazz. Interessant zijn de tracks waarop Janssen een zich herhalende basis speelt op tenorsax, om er met sopraansax of klarinet op te improviseren.

'Echoes Of The Mind' roept associaties op met new age, maar het album is allesbehalve een verzameling karakterloze geluidslandschappen, verpakt in hoesjes met blauwe lucht en stromend water. Janssen heeft juist een boeiend, persoonlijk album gemaakt waarin het plezier in het vrije experiment, de individuele expressie en diepgang de boventoon voeren.

Luister naar fragmenten:
'Echoes of the Mind' | 'Aurora'

(Erno Mijland, 14.2.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.