Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Kora Jazz Trio - Kora Jazz Trio (Celluloid, 2003)****

Het komt niet zo vaak voor dat muzikanten uit de rijke, melodieuze West-Afrikaanse muziektraditie zich tot de jazz bekeren zonder de hulp van blanke jazz-veteranen. Maar dit keer zijn het louter Westafrikanen die hun traditionale snaarinstrument, de bolle harp, tot exponent maken van jazzmuziek. En meteen met krachtig resultaat.

Geen al te pretentieus, academisch geneuzel - zoals vaak wanneer jazzmuzikanten zich tot de wereldmuziek bekeren - maar muziek met frisse, en toch ook zo af en toe weer emotioneel geladen helderheid. Het Kora Jazz Trio bedient zich van piano, kora, kalebas en af en toe ook zang. De piano van Abdoulaye Diabaté (leider van Senegals Nationaal orkest) en de kora van Djeli Moussa Diawara (een Guinese griot die eerder een duo vormde met Bob Brozman) gaan dialogen met elkaar aan, waarbij repetitieve pianopatronen, typisch voor de muziektraditie uit deze contreien, telkens weer de weg vrijmaken voor virtuoze kora-passages. Moussa Cissoko (Senegal) sluit daar naadloos bij aan met minimalistische percussie op kalebas. Diaware brengt hier en daar nog meer Afrikaanse kleur met vocalen van intense emotionaliteit. En het zal de kenners niet verbazen: het levensgevoel, hoe groot de tragiek af en toe ook mag zijn, blijft relaxed.

Het materiaal komt zowel uit de Afrikaanse traditie als regelrecht uit de idiomen van de westerse jazz en zelfs de sixties pop. Zo eigent Diabate zich op bijzonder inventieve wijze Dave Brubecks 'Take Five'-motief toe. En lijkt een van z'n betoverende pianopartijen zo weggeplukt uit de Doors' song 'Riders On The Storm'. Dan weer hoor je een vrolijk piano-recital, dan weer hoor je Charly Parkers' 'Now Is The Time' als een stukje pure African bebop. Met deze jazz zweef je weg, en blijf je toch met beide benen op de grond.

Tekst: Henk Postma (
DeBardWereldmuziek cd-winkel)

(Erno Mijland, 21.2.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.