Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


The Classic Quartet - Complete Impulse! Studio Recordings

John Coltrane - The Classic Quartet - Complete Impulse! Studio Recordings (Impulse!, 1998)

Tussen december 1961 en september 1965 nam John Coltrane talloze platen op voor het toenmalige meest progressieve platenlabel, Impulse! De 8-cd box 'The Classic Quartet - Complete Impulse! Studio Recordings' bevat hoofdzakelijk opnamen van het beroemde kwartet met pianist McCoy Tyner , bassist Jimmy Garrison en drummer Elvin Jones. Op een paar tracks zijn Art Davis op bas en Roy Haynes op drums te horen. Inmiddels had Coltrane een geweldige reputatie opgebouwd en een respectabele platencarrière achter de rug. Een groot aantal albums onder eigen naam en als sideman op het Prestige label, het succesvolle album 'Blue Train' op Blue Note, met Miles Davis en Cannonball Adderley op CBS 'Kind Of Blue' en 'Milestones', en 'Giant Steps' en 'My Favorite Things' op Atlantic. Coltrane gold als de vernieuwer van het tenorspel.

Vooral in de periode waarop de opnamen voor Impulse! zijn gemaakt ondergaan zowel Coltrane als het kwartet een transfiguratie. Op de 66 tracks die deze box bevat is de evolutie van dit uitzonderlijke kwartet goed te volgen. Tot eind '63 wordt er nog voortgeborduurd op de enigszins modale speelwijze en Coltrane's repetitieve uitgebreide sheet of sounds soli( te horen op cd 1 en 2). Vanaf juni ’64 met de opnamen van 'Crescent' en 'Bessie’s Blues' en later - in december - gevolgd door 'A Love Supreme' slaat het kwartet de avant-garde richting in. De muziek wordt meer intens, passievol, hypnotiserend en spiritueel. Coltrane en zijn kwartet spelen dan een prominente rol in de Amerikaanse avant-garde scene.

Vanaf de derde cd wordt er dus experimenteler gemusiceerd met daarop het sublieme 'A Love Supreme'. Het vormt de aanzet tot Coltrane's hang naar devotie en het daaraan verbonden verpletterende, intense en emotievolle spel. Naast het al eerder genoemde 'A Love Supreme' behoort 'Meditations (Quartet Version)' op de zevende schijf tot één van de hoogtepunten van deze box. Ook Jimmy Garrisons bassolo in het nummer 'Ascent' (cd 6) is het vermelden waard. Al met al kent deze box amper zwakke momenten. Vooral in de avant-garde periode wordt er grenzeloos gesoleerd: Coltrane die zowel furieus als meditatief de geluidsmogelijkheden van de saxofoon exploiteert, McCoy Tyner die zich bedient van clusters en razendsnelle loopjes, en Garrison en Jones die dynamiek en crossrhythms creëren. De laatste schijf bevat zeven niet eerder uitgebrachte opnamen uit de gehele periode, onder meer 'Bessie’s Blues' en 'Resolution' van 'A Love Supreme'.

De muziek van deze box is destijds verschenen op 18 albums en is nu chronologisch vastgelegd. Een essentiële box waarin de ontwikkeling van John Coltrane spectaculair te volgen is. Voor liefhebbers van Coltrane en het moderne tenorspel een absolute must.

Labels:

(Jacques Los, 3.2.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.